DE VIJF: Opties voor de plek van ‘onmisbare’ De Bruyne tegen Bosnië en Gibraltar

DE VIJF: Opties voor de plek van ‘onmisbare’ De Bruyne tegen Bosnië en Gibraltar

27-09-2016 12:00
1

Afgelopen zaterdag stond de Belgische voetbalwereld even stil: Kevin De Bruyne blesseerde zich op het veld van Swansea City en zal enkele weken buiten strijd zijn. Een streep door de rekening voor Manchester City, maar eveneens voor de Rode Duivels. De spelverdeler, volgens vele waarnemers onmisbaar, mist namelijk de WK-kwalificatieduels tegen Bosnië en Gibraltar. Wie kan zijn rol overnemen? VoetbalPrimeur.be biedt Roberto Martinez vijf valabele alternatieven.

1. Eden Hazard
De eerste mogelijkheid is waarschijnlijk de meest realistische. Eden Hazard voetbalde het merendeel van zijn carrière vanop de linkerflank, maar zowel bij Chelsea FC als bij de nationale ploeg heeft hij al bewezen ook centraal uit de voeten te kunnen. Qua vista en techniek moet het Lille-product alvast niet onderdoen voor De Bruyne. Dries Mertens zou dan bijvoorbeeld zijn maatje aan de zijkant kunnen worden.

De vraag blijft echter of Hazard wel de genen heeft van een echte 'spielmacher'. Waar het motto van KDB steeds ‘krijgen, spelen’ is, durft de Chelsea-ster al eens langer met de bal te lopen. Balverliefd noemen negatieve critici hem. Is Hazard in staat om een hoog baltempo te ontwikkelen vanuit de nummer tien-positie?

2. Thorgan Hazard
Van de ene telg uit het Hazard-geslacht naar de andere. Als een werveldwind is Thorgan aan het nieuwe voetbalseizoen begonnen. Met drie doelpunten in de Bundesliga en een hattrick in de voorronde van de Champions League speelt hij een hoofdrol in de vroege successen van Borussia Mönchengladbach. Het zou een regelrechte schande zijn mocht Martinez hem over het hoofd zien in zijn komende selectie.

Het topniveau van zijn oudere broer haalt Thorgan (nog) niet, daar moeten we eerlijk in zijn. Maar de Gladbach-revelatie bezit wel meer de karakteristieken van een spelverdeler: uitmuntende passing, zowel kort als lang, het overzicht om de ruimtes te zien en een groot loopvermogen. In ieder geval kunnen de kaarten niet beter liggen voor zijn échte debuut. In een oefenmatch tegen de Verenigde Staten in 2013 mocht Thorgan immers al zes minuten meespelen met de Duivels.

3. Radja Nainggolan
Sinds Luciano Spalletti aan het roer staat bij AS Roma, mag Radja Nainggolan zich er uitleven in een nieuwe rol. Il Ninja acteert niet langer als kuitenbijter op het middenveld, maar moet het spel regisseren vanop de nummer tien. Dat doet hij meer dan behoorlijk. Zijn natuurlijke positie zal het echter nooit worden. Ook bij de nationale ploeg speelt de halve Italiaan steevast een rijtje lager.

Toch mag Nainggolan niet over het hoofd gezien worden als vervanger voor De Bruyne. Bosnië maakte immers indruk in haar eerste kwalificatiepot door Estland met forfaitcijfers weer naar de Baltische staten te sturen. Bovendien kan Nainggolan in het 3-5-2-systeem dat Martinez introduceerde tegen Cyprus van goudwaarde zijn. Met Yannick Carrasco en Thomas Meunier op de flanken en Eden Hazard in steun van een diepe spits is er voldoende offensief geweld.

4. Dennis Praet
Naast het talent van Praet kan niemand kijken. Technisch hoeft de Gouden Schoen van 2015 niet onder te doen voor het overgrote deel van de vaste kern van de Rode Duivels. In zijn laatste jaren bij Anderlecht koppelde hij daar bovendien een grotere motor en actieradius aan. Zijn zomerse transfer naar Sampdoria zal hem ook op tactisch en mentaal vlak geen windeieren leggen.

Wat voor Thorgan Hazard geldt, gaat ook op voor Praet: het zou het ideale moment zijn om de 22-jarige middenvelder te introduceren bij de nationale ploeg. Met wedstrijden tegen Bosnië en zeker Gibraltar is de inzet, met alle respect, beperkt. En vroeg of laat zal Praet toch tot de vaste 23 behoren. Waarom dan niet vroeg?

5. Zonder nummer tien
Als De Bruyne dan toch onvervangbaar zou zijn, waarom het dan proberen? Een ander alternatief is immers om gewoon het systeem aan te passen. Martinez experimenteerde al eens tegen de Cyprioten, zonder De Bruyne kan hij opnieuw zijn meest creatieve beentje voorzetten. Een soort 4-4-2-systeem met twee spitsen lijkt met de huidige spelersgroep een mogelijkheid.

Voorin zou Romelu Lukaku dan Christan Benteke (in vorm bij Crystal Palace) of Michy Batshuayi (supersub bij Chelsea FC) naast zich krijgen. Eden Hazard opereert vanop links, terwijl Carrasco de rechterflank voor zijn rekening neemt. Centraal op het middenveld moet de Spaanse bondscoach dan twee spelers kiezen uit het viertal Nainggolan, Mousa Dembélé, Axel Witsel en Marouane Fellaini. Of krijgt Sven Kums, die zich meteen tot regisseur ontpopt heeft bij Udinese, eindelijk eens zijn kans?