Lokeren-collega won ooit honderden euro's door op juiste moment geel te pakken

"Lokeren-collega won ooit honderden euro's door op juiste moment geel te pakken"

27-09-2016 10:25

Het heeft even geduurd na Zeyung Ye, maar het gokken staat weer helemaal in de spotlights in ons voetbal. Na de affaire met onder meer Olivier Deschacht en Tuur Dierckx wou Het Nieuwsblad wel eens weten hoe diepgeworteld het gokken zit in België. De resultaten zijn behoorlijk ontluisterend. 

De krant zocht enkele voetballers op om anoniem te getuigen over gokpraktijken binnen het professionele voetbal in België. Meer nog dan op einduitslagen van wedstrijden wordt er ingezet op details, zo blijkt: de eerste inworp of gele kaarten bijvoorbeeld. "Een collega won ooit honderden euro's toen hij met Lokeren op het gepaste moment geel pakte", getuigt iemand.

Een andere speler merkt op: "ideaal is een eindeseizoensmatch. Geel pakken in het laatste kwartier levert geld op, terwijl er sportief toch niets meer te winnen valt." Vorig jaar gaf een voetballer van toenmalig tweedeklasser Heist de problematiek al toe. "Heel onze ploeg gokt op wedstrijden", klonk het. "Je moest eens weten hoe snel de inzetten veranderden toen uitlekte dat Defour niet zou spelen vorig jaar", verklapt een anonieme Anderlecht-speler.

Gokkantoren vs. internet
Bij gokkantoren kan je ook inzetten op de eerste inworp uit een partij. Niet moeilijk als je zelf mag aftrappen: je schiet de bal meteen over de zijlijn en strijkt een leuk bedrag op. "Je kan op 150 verschillende dingen inzetten, maar 55 tot 60 procent gaat over het resultaat", zegt Dennis Mariën van Unibet. "Inzetten op de eerste inworp of gele kaarten zijn zo miniem, dat wij het meteen detecteren als daar grote bedragen mee gewonnen worden. Daarmee 1.000 euro winnen is niet realistisch."

Tegenwoordig gokt men echter voornamelijk online. Die praktijken blijken makkelijker te controleren door de gokbureaus. "Wij beperken onze gokkantoren tot een minimum omdat je daar moeilijk controle over hebt", aldus Mariën. "Met gokaccounts is alles duidelijker. Door het bankgeheim weten we natuurlijk niet rechtstreeks wie achter een bepaalde rekening zit, maar bij hoge bedragen is er een controlesysteem en bij niet-koosjere praktijken kan het achterhaald worden."