Voormalig Oranje-aanvaller waarschuwt Totti: 'Trekt hij nooit meer overeind'

Voormalig Oranje-aanvaller waarschuwt Totti: 'Trekt hij nooit meer overeind'

26-09-2016 21:45

Veertig jaar wordt-ie dinsdag: Francesco Totti. Serie A-kenner de Nederlander David Endt en voormalig prof Bryan Roy vragen zich af hoe het na de actieve carrière van de aanvaller zal aflopen met hem. 

Vierentwintig jaar geleden (!) maakte Totti zijn debuut in de Italiaanse competitie. Nog altijd draait de stilist mee. Hoe hij dat volhoudt? "Het hoort bij Italianen om je lichaam goed te verzorgen. Maar dit is extreem, zeker als je in overweging neemt dat hij zware blessures heeft gehad", vertelt Endt in NRC Handelsblad. 

Totti is een man van momenten geworden. Zondag maakte hij zijn 250e doelpunt in de Serie A, uit een strafschop. "Zijn tempo van denken ligt hoger dan het tempo van lopen. Dat snelle denken is gekoppeld aan een geweldige functionele techniek. In een fractie van een seconde kan hij beslissen de bal van rechtshalf naar linksbuiten te trappen, panklaar", vervolgt Endt. 

Roy - in het verleden speler van de toenmalige Serie A-club Foggia - vreest dat Totti na zijn voetbalpensioen in een gat valt. "Zijn maatschappelijke carrière trekt hij hierna nooit meer overeind." De oud-international ziet vaker spelers stranden nadat ze hun schoenen aan de wilgen hebben gehangen. "Dan gaan ze acteren vanuit hun ego en kunnen zich niet meer ontwikkelen."