Lukebakio kan toch spelen voor Toulouse door merkwaardige oplossing

Lukebakio kan toch spelen voor Toulouse door merkwaardige oplossing

25-09-2016 18:19

Dodi Lukebakio mocht dit seizoen naar Frankrijk om speelminuten te vergaren, maar dat lukt voorlopig niet. Toulouse heeft namelijk gemerkt dat er een probleem is. Lukebakio is een Congolees, terwijl Toulouse al vier andere spelers van buiten de Europese Unie heeft.

Lukebakio telt als home grown-speler omdat hij in België is opgeleid, maar hij heeft niet de Belgische nationaliteit. Toulouse kan hem niet opstellen, maar heeft volgens Afrik Foot nu een nieuwe oplossing gevonden. Volgens de zogeheten overeenkomst van Cotonou telt Lukebakio niet meer als niet-EU-speler van zodra hij een interland heeft gespeeld.

Hoewel Lukebakio maanden niet meer heeft gespeeld is hij opgeroepen door de bondscoach van Congo. Op 4 oktober speelt Congo een oefenwedstrijd tegen Kenia, op 8 oktober een WK-kwalificatiematch tegen Libië. Toulouse en Anderlecht hopen natuurlijk dat Lukebakio officiële speelminuten krijgt voor zijn nationale ploeg. Als dat lukt zijn de problemen rond Lukebakio ineens van de baan, maar de Congolese bondscoach moet dan wel zijn medewerking nog verlenen.