Engelse journalist dropt bom: 'UEFA stak omkoping van Anderlecht in de doofpot'

Engelse journalist dropt bom: 'UEFA stak omkoping van Anderlecht in de doofpot'

25-09-2016 17:19

Momenteel wordt er bij Anderlecht vooral gesproken over het gokschandaal rond Olivier Deschacht. In het verleden van Anderlecht is er echter nog een erger schandaal: de Nottingham-affaire uit 1984. Nu blijkt dat de UEFA daarin een bijzonder vreemde rol speelde.

Nottingham is een zwarte pagina in de geschiedenis van Anderlecht. Toenmalig voorzitter Constant Vanden Stock, die inmiddels overleden is, kocht voor die wedstrijd de scheidsrechter om. Die speelde zijn rol behoorlijk goed: hij gaf Anderlecht een onterechte penalty en keurde een goal van Nottingham om onduidelijke redenen af. Anderlecht won met 3-0, zo was de 2-0 uit de heenmatch uitgewist.

De zaak kwam naar boven in 1997, maar nu blijkt dat de UEFA al alles wist... in 1992. De BBC heeft de zaak namelijk onderzocht. De UEFA liet eerst weten dat het Anderlecht niet kon schorsen omdat de zaak van meer dan tien jaar terug dateerde, maar gaf uiteindelijk toch één jaar schorsing. Als de UEFA echt al bewijzen had in 1992 werpt dat natuurlijk een heel ander licht op de zaak.

De crimineel René Van Aeken had ook weet van de zaak en zou Anderlecht vervolgens hebben gechanteerd. Uiteindelijk stuurde hij bewijzen van de omkoping naar de Belgische voetbalbond, die het dossier overdroeg naar de UEFA. Daar bleef het dossier vervolgens vijf jaar in de kast zitten. Niemand weet waarom, en de UEFA wenst niet te reageren op de zaak.