VP Analyse: Westerlo kampt met een gebrek aan kwaliteit

VP Analyse: Westerlo kampt met een gebrek aan kwaliteit

20-09-2016 16:00

1 op 18 onder Bob Peeters en ook de eerste wedstrijd onder Jacky Matthijsen werd verloren. Westerlo startte dramatisch aan het nieuwe seizoen en de ploeg geeft niet meteen de indruk op korte termijn herop te leven. Heeft Westerlo een kans gemist tijdens de transferperiode?

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie van vorig seizoen redde Westerlo zich in extremis. Daardoor zat het seizoen er in maart al op en had de club ruim de tijd om de kern te versterken. Dat lijkt echter niet gelukt. Vooral de achterlijn, ook vorig seizoen een pijnpunt, had een stevigere kwaliteitsinjectie moeten krijgen.

Gebrek aan ervaring in JPL
Zo haalde het op de laatste dag van de transferperiode nog Michaël Heylen op huurbasis weg bij Anderlecht. Aan inzet zal het bij de centrale verdediger niet liggen, maar het is ondertussen twee seizoenen geleden dat Heylen op regelmatige verdediger speelde. Om dan de onstabiele defensie van een ploeg in crisis op sleeptouw te nemen, is te veel gevraagd van een 22-jarige speler.

De Deense linksachter Daniel Christensen lijkt wel een versterking op dat vlak. Met zijn 28 jaar en jarenlang ervaring in de Deense hoogste klasse moet hij mee het voortouw kunnen nemen. Ook hij loopt echter minder dan een maand rond in 't Kuipje en moet zich dus nog aanpassen aan club en competitie. Hetzelfde geldt voor de 25-jarige Nemanja Miletic. Westerlo wachtte simpelweg te lang met transfers te doen.

Ganvoula en Buyens
Wie wel een geslaagde aanwinst is en zich al kon tonen, is Sylvère Ganvoula. De Congolese aanvaller werd weggeplukt in Turkije en haalde meteen een hoog niveau, maar hij kan het natuurlijk niet alleen. Ook Yoni Buyens is voor een ploeg als Westerlo een goede aanwinst. Inzet te over en ervaring met hopen, maar hij is meer een noeste werker die voor het evenwicht zorgt dan de man die de lijnen gaat uitzetten.

Jacky Mathijssen heeft alleszins veel werk voor de boeg. Westerlo lijkt wel gedoemd voor alweer een lange strijd tegen de degradatie.