VP Analyse: Sire, er zijn geen Belgen meer... in de Jupiler Pro League

VP Analyse: Sire, er zijn geen Belgen meer... in de Jupiler Pro League

05-09-2016 15:15

De opmars van de Rode Duivels, mee te danken aan de expansie van Belgische voetballers naar buitenlandse (top)competities, heeft ons voetbal de voorbije jaren opnieuw op de wereldkaart gezet. Ook de Belgische clubs hebben recent stappen vooruit gezet. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Het aantal landgenoten dat op in de Jupiler Pro League actief is, ligt dit seizoen immers schrikbarend laag. VoetbalPrimeur.be analyseert de situatie.

Openen doen we met een positieve noot. De voorbije vijf jaar hebben onze Belgische vertegenwoordigers het uitstekend gedaan in de Europese competities. Zo haalde Club Brugge de kwartfinale in de Europa League, terwijl KAA Gent voor het eerst sinds de legendarische Champions League-campagne van RSC Anderlecht in 2000-2001 wist te overwinteren op het kampioenenbal. Als gevolg van die prestaties staat België momenteel negende op de UEFA coëfficiëntenlijst. Ter vergelijking: in 2010 kampeerde ons land nog op de veertiende stek.

Die bemoedigende opmars verdoezelt echter een kwalijke tendens binnen de clubs van de Jupiler Pro League. Het aantal Belgen in de Eerste Klasse lag namelijk nog nooit zo laag. Van de 463 voetballers die hun brood verdienen in de A-kern van een eersteklasser, beschikken er amper 191 over een Belgisch paspoort.* Wat hulp van de rekenmachine levert ons een percentage van 41,25 % op. Redelijk alarmerend, zeg maar.

Drie vreemde eenden in de bijt
Opvallend genoeg zijn zowat alle clubs uit de Jupiler Pro League in hetzelfde bedje ziek. Slechts drie (!) van de zestien hoogsteklassers hebben meer Belgen dan buitenlanders in de kern: Waasland-Beveren, KVC Westerlo en Zulte Waregem. Ook de zogenaamde G5 vertrouwt dus vooral op talent van over de landsgrenzen. De transferactiviteiten van onze topploegen tijdens de voorbije mercato spreken boekdelen.

KRC Genk trok deze zomer vier versterkingen aan, waarvan geen enkele landgenoot (de teruggekeerde Leandro Trossard was al eigendom van de Limburgers). KAA Gent, RSC Anderlecht en Club Brugge voegden elk één Belg toe aan de selectie, respectievelijk Dieumerci Ndongala, Massimo Bruno en Anthony Limbombe. Enkel Standard Luik profileert zich nog enigszins nationalistisch met nieuwelingen Jean-François Gillet, Ibrahima Cissé, Isaac Mbenza en Benito Raman.

Wat de huidige stand van zaken echter helemaal dramatisch maakt, is dat het geringe aantal landgenoten dat nog actief is in de vaderlandse competitie, vooral tevreden moet zijn met een stekje op de bank. Op speeldag vijf van de JPL verschenen amper 59 Belgen aan de aftrap. Op een totaal van 176 basisklanten maakt dat 33,5%. Een derde dus...

Jarenlange evolutie
De grote hoeveelheid buitenlandse voetballers in onze competitie komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Jaar na jaar neemt de instroom uit andere landen toe. Een decennium geleden bestonden de spelerskernen van de Belgische teams voor 53,2% uit landgenoten. Vorig seizoen lag dat percentage op 44,3. Een jaar later heeft de JPL dus weer zo’n drie percent aan Belgische identiteit ingeboet. De huidige populariteit van de Belgen in buitenlandse liga’s is daar natuurlijk niet vreemd aan.

Nochtans kan het anders. Dat bewijzen de landen die rond ons staan op de eerder besproken UEFA coëfficiëntenlijst. Oekraïne, de huidige nummer acht in die rangschikking, telt slechts 51 buitenlanders in de hoogste voetbalklasse. Liefst 83,2 procent van de spelers daar is Oekraïner. Ook in Nederland ligt de eigen inbreng veel hoger. Bij onze noorderburen, onze dichtste achtervolgers op de coëfficiëntenlijst, heeft 62% de Nederlandse nationaliteit.

Code rood
Conclusie: het is vijf voor twaalf voor de Jupiler Pro League. Een schrijnend tekort aan Belgen is immers niet alleen nefast voor de ontwikkeling van onze voetballers (en de doorstroming richting Rode Duivels), er dreigt ook een gebrek aan verankering met de supporters. Voor talent van eigen bodem komen voetbalfans immers nog nét dat tikkeltje liever naar het stadion. Maatregelen dringen zich dan ook op.

*Alle gegevens zijn afkomstig van Transfermarkt.nl