DE TIEN: De duurste inkomende transfers in de Jupiler Pro League voor Stanciu

DE TIEN: De duurste inkomende transfers in de Jupiler Pro League voor Stanciu

30-08-2016 13:00

RSC Anderlecht rondde maandag de duurste inkomende transfer aller tijden af in het Belgische clubvoetbal. Nicolae Stanciu maakt voor 7,8 miljoen euro de overstap van Steaua Boekarest. Dat bedrag kan via bonussen nog oplopen tot bijna tien miljoen. Voor welke andere voetballers legden onze Belgische clubs een hoge som op tafel? VoetbalPrimeur.be lijst de tien duurste transfers op uit het pre-Stanciu-tijdperk.

10. Koen Daerden (4 miljoen – KRC Genk >> Club Brugge)
Medio 2006 mocht Daerden zich even de duurste voetballer ooit uit het Belgische voetbal noemen. De linkspoot maakte na jaren met topprestaties bij Genk de overstap naar Club. Zijn verblijf in West-Vlaanderen draaide echter onfortuinlijk uit op een fiasco, onder meer door het gerommel in de bestuurskamer en een zware knieblessure.

9. Mbark Boussoufa (4 miljoen – KAA Gent >> RSC Anderlecht)
De zomer van 2006 inspireerde naast Club ook Anderlecht om een recordbedrag op tafel te leggen. De Brusselaars verzekerden zich van de diensten van Boussoufa, die de jaren voordien bij Gent uitgegroeid was tot een vedette. In de hoofdstad bevestigde hij die status helemaal. Met een karrevracht aan goals en assists loodste de nieuwe ‘Prins van het Park’ paars-wit naar twee titels en een beker tussen 2006 en 2010.

8. Victor Ramos (4 miljoen – Vitória >> Standard Luik)
Niet alle recordtransfers zijn voltreffers, dat zal men in Luik zeker beamen. In 2009 dacht Standard in Brazilië een witte raaf gevonden te hebben. Victor Ramos moest de rots in de branding worden in de verdediging van de Rouches. De Braziliaan kon de hoge transfersom echter nooit rechtvaardigen. Na twee matige seizoenen, waarin hij 25 keer in actie kwam in competitieverband, keerde Ramos terug naar zijn vaderland.

7. Mémé Tchité (4 miljoen – Santander >> Standard)
Gelukkig voor de Luikenaren durven sommige transfers ook al eens positief uit te pakken. Zo haalde Standard in de zomer van 2010 Tchité terug naar België. De voormalige topschutter haalde misschien net niet meer het niveau van zijn eerdere passage, maar trof in twee seizoenen toch maar mooi 35 maal raak. Nadien kregen de Rouches nog eens anderhalf miljoen voor hem van... Club Brugge.

6. Ilombe Mboyo (4 miljoen – Gent >> Genk)
Tussen 2011 en 2013 ontpopte Mboyo zich tot dé aanvalsleider van de Buffalo’s. Anderlecht was gecharmeerd en leek ‘Petit Pélé’ over te kopen, maar uiteindelijk ging Genk met hem aan de haal. Nooit eerder betaalden de Limburgers meer voor een speler. Onder meer door blessurelast haalde Mboyo in Genk nooit meer zijn niveau. Het Zwitserse Sion FC bood een uitweg, maar daar kwam de tweevoudige Rode Duivel in ruim een jaar nog geen minuut in actie.

5. Neeskens Kebano (4 miljoen – Sporting Charleroi >> Genk)
Ondanks de financiële kater die Genk overhield aan het Mboyo-verhaal, waagde het vorige zomer opnieuw 4 miljoen te investeren in een speler uit de Jupiler Pro League. Na enkele uitstekende seizoenen bij Charleroi moest Kebano in Limburg de nieuwe spelmaker worden. Peter Maes stelde de Congolees vaak op, maar een onuitwisbare indruk liet hij niet na. Onlangs verkaste Kebano naar het Engelse Fulham FC.

4. Hans Vanaken (4 miljoen – Sporting Lokeren >> Club Brugge)
Medio 2013 haalde Lokeren de jonge spelmaker weg uit onze Tweede Klasse, maar Vanaken paste zich moeiteloos aan aan het hogere niveau. Na twee seizoenen met geweldige statistieken rinkelde de kassa bij Roger Lambrecht: Club Brugge won de slag om de middenvelder. In Brugge ontwikkelde hij zich, zeker na het vertrek van Victor Vazquez, tot een sterkhouder.

3. Nicolas de Préville (4,5 miljoen – Stade Reims >> KV Oostende)
Ongetwijfeld de meest opmerkelijke naam uit dit lijstje. Bij sommigen zal de naam de Préville misschien zelfs geen belletje doen rinkelen, maar KVO betaalde onlangs wel 4,5 miljoen voor de aanvaller. De banden van eigenaar Marc Coucke met Lille OSC liggen echter aan de basis van die transfer. Wegens financiële problemen konden de Noord-Fransen de Préville niet zelf aantrekken, waarop zusterclub Oostende werd ingeschakeld. De Kustboys leenden de Fransman dan ook meteen uit aan Lille, dat de transfersom snel zal terugstorten.

2. Aleksandar Mitrovic (5 miljoen – Partizan Belgrado >> Anderlecht)
In twee seizoenen tijd goed voor 44 doelpunten in het paars-witte shirt, dan kan je wel van een geslaagde transfer spreken. Als klap op de vuurpijl verpatste Anderlecht Mitrovic vorige zomer aan Newcastle United voor 18,5 miljoen. De Servische aanvaller viel in Brussel op met vreemde kapsels en dubieuze vieringen bij doelpunten, maar hij maakte toch vooral indruk door zijn prestaties.

1. Steven Defour (6,5 miljoen – FC Porto >> Anderlecht)
Voor de komst van Stanciu had Anderlecht ook al de duurste inkomende transfer in België aller tijden op haar naam staan. Voor de diensten van Defour betaalden de Brusselaars liefst 6,5 miljoen aan Porto. Deze zomer deed het Engelse Burnley FC daar nog eens twee miljoen bovenop. De voormalige Gouden Schoen was een vaste waarde bij paars-wit, maar werd door een deel van het publiek nooit aanvaard vanwege zijn Standard-verleden.