Stanciu: atypisch, gewild en garant voor een opmerkelijk debuut

Stanciu: atypisch, gewild en garant voor een opmerkelijk debuut

29-08-2016 17:10

Anderlecht haalde alles uit de kast. En uiteindelijk is het dan toch gelukt. Nicolae Stanciu tekende maandag een contract in het Constant Vanden Stockstadion. Bijna acht miljoen euro gaf Anderlecht uit aan een speler, die pas als elfjarige voor het eerst een voetbaltraining meemaakte. 

Garantie voor een opmerkelijk debuut
Een impact maken. Dat is waar de paars-witte fans van dromen. En dat mag gerust voor een man van zeven miljoen euro. Maar de heren in het Constant Vanden Stockstadion moeten niet vrezen. Stanciu staat garant voor opmerkelijke (en geslaagde) debuten.

De toen nog achttienjarige Stanciu maakte zijn eerste minuten vol bij FC Vaslui, een club uit de Roemeense Eerste Klasse. Hij scoorde meteen al het winnende doelpunt tegen Petrolul Ploiești. Enkele jaren later, in 2016, deed Stanciu zijn kunstje over, maar dan bij de Roemeense nationale ploeg. In de vriendschappelijke interland tegen Litouwen bedankte hij coach Anghel Iordănescu voor het vertrouwen met het enige doelpunt van de partij.

Dat doelpunt zorgde meteen voor een heel emotioneel moment. Stanciu had geen gemakkelijke jeugd. Hij werd grootgebracht door zijn grootmoeder. Jammer genoeg overleed ze in 2007. Stanciu droeg het doelpunt tegen Litouwen op aan zijn grootmoeder.

Scorend vermogen
Stanciu kwam de voorbije weken regelmatig in het nieuws. Maar waarom betaalt Anderlecht er een recordbedrag voor? Stanciu wordt vergeleken met Mesut Özil. Een aangever, een stylist en iemand die ook de weg naar het doel vindt. Vorig seizoen pompte Stanciu er veertien binnen bij Steaua Boekarest. En in zijn zeven verschijningen in het shirt van Roemenië prikte Stanciu er ook al vier tegen de netten.

Al op jonge leeftijd zagen al velen het potentieel in de aanvallende middenvelder. Als vijftienjarige debuteren bij de hoofdmacht van je team is niet iedereen gegeven. Dat wekte meteen de indruk van enkele internationale clubs. Zo kon Stanciu toen naar VfB Stutgart. Maar een deal viel om financiële redenen in het water. Ook Italiaanse en Engelse clubs hadden Stanciu op de radar staan. 

Laatbloeier en vroege vogel
Voetballer worden was niet meteen de jongensdroom van Stanciu. Meer nog: pas op elfjarige leeftijd bond de jonge Roemeen voor het eerst zijn voetbalschoenen aan. Maar nog geen vier jaren later, in 2007, debuteerde hij tussen de grote jongens. "Ik was erg zenuwachtig, want ik ben nog maar vijftien jaar", gaf een piepjonge Stanciu toe aan de pers. "Maar de jongens hebben mij goed geholpen."

Een jaar later temperde een zware blessure het enthousiasme toen Stanciu geopereerd werd aan zijn kruisbanden en meniscus. Maar de Roemeen toonde zijn wilskracht en zeven maanden later stond hij weer op het voetbalveld.

De weg naar Engeland
Het spreekt vanzelf dat Anderlecht niet het eindstation zal zijn van de getalenteerde Roemeen. Stanciu droomt al jarenlang van een transfer naar de Premier League. Hij stond er ook dicht bij. In 2010 mocht Stanciu gaan testen bij Chelsea. De evaluatie was positief. Maar net zoals bij VfB Stutgart ging de deal niet door.

"Ik droom van de Engelse competitie. De kwaliteiten heb ik wel. Bovendien ben ik op jonge leeftijd begonnen met Engelse lessen. Ik praat het dus erg goed", gaf Stanciu eerder aan. Maar voordat de Kleine Maestro van Roemenië oog in oog mag staan met Romelu Lukaku en de andere Premier League-Belgen, mag hij eerst Anderlecht naar een 34ste landstitel leiden.