Stanciu is de nieuwe Zetterberg, maar dan sneller

"Stanciu is de nieuwe Zetterberg, maar dan sneller"

29-08-2016 07:20

Anderlecht heeft een akkoord met Steaua Boeakarest over de transfer van Nicolae Stanciu. Zijn transferprijs van bijna tien miljoen euro (inclusief bonussen) schept natuurlijk hoge verwachtingen. Volgens twee kenners van het Roemeense voetbal is dat terecht.

In 135 matchen trof de Roemeen 33 keer raak en gaf hij 25 assists. In achter interlands was hij al goed voor vier doelpunten, waarvan twee vanop de stip op het voorbije EK. "Als hij aan de bal komt, dan houdt het stadion zijn adem in. Hij heeft techniek, snelheid en in zijn rechter zit een goed schot en een uitstekende pass", aldus ex-Anderlechtspeler Tibor Selymes in Het Nieuwsblad.

Ook Mircea Rednic, ex-trainer van Standard en Gent, is lyrisch. "Ik zie in hem een nieuwe Zetterberg. Hij ziet de ruimtes die anderen niet zien, scoort gemakkelijk, laat scoren en is een echte professional. Hij is wel iets sneller dan de Zweed." Selymes, ex-ploegmaat van Zetterberg, gaat akkord. "Ik kan de vergelijking met Zetterberg volgen, maar je gaat die jongen even moeten laten aanpassen."

Maar hij zal wel degelijk zijn waarde bewijzen. "Hij kan het Belgische niveau gemakkelijk aan, maar de Roemeense competitie was een speeltuin voor hem: lager ritme, meer ruimte. Stanciu zal een versnelling hoger moeten schakelen, maar op één jaar tijd kan hij uitgroeien tot de beste speler van Anderlecht." En de druk van de transferprijs? "Ach die kan hij wel aan", aldus Selymes. "Bij Steaua hijgt heel Roemenië in je nek. Dan ben je wel wat gewoon."

Lees ook: 'Anderlecht heeft toptarget eindelijk beet en betaalt recordbedrag'