De analyse: Ajax, vergane glorie op zoek naar zichzelf

De analyse: Ajax, vergane glorie op zoek naar zichzelf

26-08-2016 15:54

In de groepsfase van de Europa League zal Standard het opnemen tegen Ajax. De ploeg heeft een klinkende naam, maar is dit seizoen op de dool. VoetbalPrimeur.be geeft u een handige analyse!

Vorig seizoen greep Ajax op de slotspeeldag langs de landstitels. Bij winst tegen het nietige De Graafschap was het kampioen geworden. Het kwam niet verder dan 1-1. Dit seizoen heeft Ajax volledig zijn start gemist. Zo speelde het thuis 2-2 tegen Roda JC en verloor het met 1-2 van Willem II. In de Champions League ging het helemaal af tegen Rostov. Bij de Anderlecht-killer verloor het kansloos met 4-1.

Coach: Peter Bosz (foto)
Stadion: Amsterdam ArenA (capacitett: 53.502)

De sterktes:
Momenteel heeft Ajax een van de zwakste selecties van de afgelopen jaren. Er lopen wel nog een paar talentjes rond in Amsterdam. Amin Younes heeft een leuke actie in huis en huurling Bertrand Traoré (Chelsea) heeft een neus voor goal.

Sterspeler
De beste speler is Davy Klaassen, maar ook hij krijgt de club op zijn eentje niet op de rails. De 23-jarige middenvelder maakte zijn debuut voor Ajax 1 in het seizoen 2010 – 2011. Hij lijkt de enige speler van de Amsterdammers, die op dit moment een stapje hoger kan zetten.

De zwaktes:
Heeft u even de tijd? Ajax is immers al lang niet meer die grote club uit het verleden. Dit seizoen staat Peter Bosz aan het roer van de club. De trainer wil dat zijn spelers binnen de vijf seconden de bal terug heroveren, maar momenteel komen zijn jonkies niet verder dan de bal binnen de vijf seconden te verliezen. 

Bosz wil zijn ploeg aanvallend laten spelen, maar zijn achterhoede is zo wankel als iets. Centrale verdediger Joel Veltman stapelt de ene fout na de andere op. Zijn collega in het centrum Nick Viergever geeft ook geen al te beste indruk en op links speelt Mitchell Dijks al een tijdje als een dweil. De back trekt graag ten aanval, maar laat heel eenvoudig ruimte in zijn rug.

Ajax mist de nodige ervaring. Deze zomer werd daarom Heiko Westermann aangetrokken, maar die viel in zijn eerste match al zo fel door de mand. Dat ze hem nog altijd aan het zoeken zijn.

Verleden met Standard:
Ondanks dat Ajax en Standard al heel wat Europese ervaring hebben, speelden ze nog nooit tegen elkaar. Enkele jaren geleden speelden de Amsterdammers nog met wisselend succes tegen Anderlecht.

Prognose
Standard en Ajax kunnen momenteel weinig adelbrieven voorleggen. Toch vrezen we voor de kansen van Standard. De selectie van de Rouches is immers momenteel ook niet om over naar huis te schrijven.