De Transferanalyse: Van Holsbeeck heeft nog werk, héél veel werk

De Transferanalyse: Van Holsbeeck heeft nog werk, héél veel werk

25-08-2016 16:30

De zomertransferperiode zit er alweer bijna op. Op 1 september moeten alle Belgische ploegen hun zaakjes in orde hebben. Heel wat clubs hebben nog wat werk voor de boeg. VoetbalPrimeur.be analyseerde de kern van RSC Anderlecht. Daarin werd één ding vastgesteld: Herman Van Holsbeeck heeft nog werk.

Bij Anderlecht is het een komen en gaan van spelers geweest dit tussenseizoen. Vooral gaan dan. Silvio Proto, Matias Suarez, Dennis Praet, Steven Defour, Ibrahima Conté, Kara Mbodji Stefano Okaka. Ze zijn vertrokken of gaan dat (waarschijnlijk) nog doen. Op echte vervangers is het nog wachten.

Met Davy Roef en Mile Svilar beschikt Anderlecht over twee talentvolle doelmannen. Maar veel talent hebben, betekent niet dat je ook meteen een meerwaarde bent. Roef liet dit seizoen al mooie en minder mooie dingen zien. Een degelijk (liefst ervaren) alternatief is nog nodig. Anderlecht werd in het begin van de transferperiode nog vaker in verband gebracht met doelmannen. Nu blijft het daar opvallend stil rond. 

Ook achterin is het zoeken naar de alternatieven. Kara (staat op het punt te vertrekken), Bram Nuytinck, Olivier Deschacht en Michaël Heylen zijn de enige verdedigers in de kern. Leander Dendoncker is een optie. Hem zien we liever op het middenveld. Het is dus duidelijk dat er verdedigend nog minstens twee spelers bij moeten komen. En dan liefst minstens één Dendoncker-kloon.

Op de linksachter heb je Ivan Obradovic (haalt die snel zijn niveau na een zware blessure?) en Frank Acheampong, in feite een linksvoor. Na het vertrek van Fabrice N'Sakala zou hier eigenlijk nog wat bij moeten komen. Paolo De Ceglie wordt genoemd, al is een nieuwe linksachter blijkbaar geen grote prioriteit bij Anderlecht.

Waar is het middenveld?
En dat de linksachter geen prioriteit is, snappen we wel. Centraal op het middenveld zijn er nog meer hiaten. Youri Tielemans, Sofiane Hanni, Dendoncker, Idrissa Doumbia en Stéphane Badji zijn eigenlijk de enigen die centraal kunnen staan. Een - liefst aanvallende - centrale middenvelder is broodnodig. Anderlecht zou het Belgische transferrecord willen breken om Nicolae Stanciu te halen. Het is nog maar de vraag of paars-wit er ook in zal slagen om hem over te nemen. En is Stanciu wel zoveel geld waard?

Ook op aanvallend front kan er eigenlijk nog wat bij. Met Hanni kan je schuiven, maar bij een blessure van één of meer pionnen zit je in het grote niets. Er is geen alternatief voor Diego Capel en Alexandru Chipciu. Op Najar is het nog maanden wachten, Dodi Lukebakio krijgt geen kansen en mag enkel meespelen met de beloften. Van Acheampong kan je niet verwachten dat hij én een doublure op de linksachter is én op de linksvoor. Stanciu zou één van de oplossing kunnen zijn. Maar van een echte basiself kan je dan niet meer spreken door al dat geschuif. 

Dan is er ook nog het vraagstuk-Sylla. De Guineeër zou naar Engeland kunnen, maar tot een transfer kwam het nog niet. Een extra jaartje bankzitten dan maar? Lukasz Teodorczyk werd namelijk gehaald om de nieuwe eerste spits te worden. Gaat Sylla daar wel mee akkoord? Wij denken van niet. Een jonge, snelle spits, mag er dus nog wel bij. Zeker als Sylla verkocht wordt. Herman Van Holsbeeck heeft nog werk. Héél veel werk.

Nodig: Ervaren doelman, twee centrale verdedigers, linksachter, centrale middenvelder, optie op de flanken en/of een snelle (flank)spits.