De tien geboden van Weiler (deel 2): nog meer lopen en géén Pokémon Go

De tien geboden van Weiler (deel 2): nog meer lopen en géén Pokémon Go

28-07-2016 19:26

Nieuwe bazen, nieuwe wetten. Na twee ontgoochelende seizoenen moet René Weiler Anderlecht opnieuw een titel schenken. Om dat doel te verwezenlijken, hanteert de Zwitser enkele opvallende (gedrags)regels. De eerste vijf werden al voor u opgelijst, hieronder volgt deel 2.

6. Eet zes dagen op zeven gezond
Misschien wel de meest 'normale' regel in het rijtje. Ondergetekende eet zes op zeven dag ongezond en geraakt ondertussen geen trap meer op. Om maar te zeggen dat een gezonde levensstijl een must is voor een voetballer. Weiler laat zich dus ook gelden in de keuken. Op stage in Oostenrijk was er zes dagen lang geen plaats voor sausjes of suiker. Enkel op de laatste dag mocht er 'gezondigd' worden.

7. Geen gsm drie uur voor de match
Aan tafel mag er dan misschien al eens gelachen worden, in de kleedkamer eist Weiler de volle aandacht op. Alle GSM's en andere smartphones moeten verdwijnen, de Duitser duldt geen afleiding tijdens zijn tactische besprekingen. In navolging van José Mourinho is er dus op Anderlecht ook gene plaats voor Pokémon Go in de vestiaires.

8. Laat de jongeren niet zweven
Anderlecht beschikt over een fenomenale jeugdopleiding, maar grote talenten vereisen ook grote zorgen. Weiler doet er alles aan om de jongeren op het rechte pad te houden. Zo wordt toptalent Idrissa Doumbia (18) momenteel begeleid door de sociale cel. De Ivoriaan wordt een grote toekomst voorspeld, maar moet de voetjes op de grond houden.

9. Sprint desnoods 10 keer
Weiler eist volharding van zijn spelers, dat bleek ook al uit enkele van de vorige puntjes. Maar een belangrijke aspect van zijn voetbalvisie berust op diepgang. Niet één keer, geen twee keer, maar (bijna) iedere keer. En dat is wennen. Veel spelers maken enkele keren een loopactie, maar als ze ook na de derde keer de bal niet krijgen, zullen ze bij de vierde keer blijven staan. Niet als het van Weiler afhangt. Desnoods gaan ze tien keer diep, tot ze genoeg communiceren en uiteindelijk het leer krijgen.

10. Verras op stilstaande fases

De goal tegen Rostov was daar een mooi voorbeeld van. Hoewel Weiler nog maar enkele weken aan de slag is bij Anderlecht, lijkt de Duitser toch al zijn stempel te hebben gedrukt. En dan is het seizoen nog niet eens begonnen. Het kan dus alleen maar beteren. Uiteindelijk moeten ze er toch pas staan vanaf de play-offs.