De Vijf: spelers die recent de overgang maakten van AA Gent naar Standard

De Vijf: spelers die recent de overgang maakten van AA Gent naar Standard

28-07-2016 15:11

De overgang van Benito Raman van AA Gent naar Standard is ongetwijfeld een van de meest opvallende van deze transferperiode. Toch is hij niet de eerste die die weg bewandelt. Wij vonden met VoetbalPrimeur.be vijf recente voorbeelden.

Ali Lukunku
Voor er van Lukaku sprake was, kenden we in de Jupiler Pro League Lukunku. De sterke Congolees kwam in 1998 in Standard toe en brak in 2001-2002 helemaal door. Via minder succesvolle passages bij Galatasaray en Lille, belandde hij in 2004 bij AA Gent. Een succes werd het niet en oude liefde Standard bevrijdde hem in 2006. Als invaller mocht hij twee jaar later de eerste titel in 25 jaar meemaken, alvorens opnieuw in de vergetelheid te belandden.

Luigi Pieroni
De voormalige international had er al een hele weg op zitten toen hij in 2010 bij AA Gent en een jaar later bij Standard Luik een contract tekende. Het niveau van bij Excelsior Moeskroen en de beginperiode bij Auxerre zou hij door fysieke ongemakken wel nooit meer bereiken.

Mbaye Leye
Na zijn eerste periode bij Zulte Waregem voelde Leye zich in 2009 klaar voor een stapje hoger. Het buitenland lonkte, maar het werd AA Gent. Na anderhalf seizoen Gent (46 wedstrijden, 11 doelpunten) en anderhalf seizoen Standard (43 wedstrijden, 8 doelpunten), keerde hij terug naar het Regenboogstadion.

Ole Martin Årst
De Noorse goalgetter is vooral bekend van zijn periode bij Gent en Standard, maar kwam naar België via Anderlecht. Dat verkocht hem een jaar later om plaats te maken voor Jan Koller. Årst bloeide in Gent open onder Trond Sollied en werd topschutter met 30 doelpunten (zie video). Het leverde hem een transfer naar Standard en AA Gent maar liefst 2,5 miljoen euro op. Ook bij Standard zou hij 3 seizoenen schitteren, onder andere aan de zijde van de hierboven vernoemde Lukunku.

Ivica Dragutinović
In de zomer van 2000 ging er veel geld van Luik naar Gent, want ook Dragutinović werd voor 2,5 miljoen euro overgenomen. Ondanks enkele zware blessures zou de Serviër 9 seizoenen lang (4 bij Gent, 5 bij Standard) één van de beste spelers op de Belgische velden zijn. Het leverde hem een transfer op naar het Spaanse Sevilla, waar hij de vervanger moest worden van Sergio Ramos. Uiteindelijk zou de minzame verdediger nog twee keer de UEFA Cup winnen.