Nieuwe ervaringen voor Weiler: Voetbal is hier iets technischer dan in Duitsland

Nieuwe ervaringen voor Weiler: "Voetbal is hier iets technischer dan in Duitsland"

25-07-2016 11:19

Ongeveer één maand is René Weiler nu in dienst bij RSC Anderlecht. De Zwitserse trainer is voor het merendeel van de Belgische voetbalfans een nobele onbekende, maar hij brandt van ambitie om naam te maken in ons land. Bij Het Nieuwsblad geeft hij inzicht in zijn verwachtingen. 

“Natuurlijk is een contract van twee jaar bij Anderlecht een geweldige uitdaging voor een jonge trainer van Nürnberg", vat Weiler aan. "Ik was nooit een carrièreplanner. Ik beschouwde elke job, ook bij de jeugd, als een uitdaging. Het grote verschil is dat Anderlecht een grotere club is, met veel grandeur. Daarnaast is België nieuw voor mij."

“In essentie is voetbal overal hetzelfde", vindt de Zwitser. "Hier is het wel wat technischer dan in Duitsland, maar overal wordt het fysieke aspect belangrijker. Vooral het collectief bepaalt je kracht, dat werd op het EK nogmaals bevestigd. Kijk maar naar Wales, IJsland, zelfs Portugal... Daar wil ik met Anderlecht ook naartoe. Overal waar ik werkte, was het hoofddoel een hechte groep te smeden."

Niet klaar voor Rostov
Zijn officiele debuut als Anderlecht-coach is met de levensbelangrijke wedstrijd op FK Rostov alvast niet van de poes. "Dat is zeker geen cadeau, want we zijn niet klaar. Ik heb nog een paar weken nodig, we wachten nog op enkele versterkingen ook. Een linksachter, een centrale verdediger en een spits wil ik er nog bij, ja. Maar het is nu eenmaal zo."

"Ik beschouw die wedstrijd ook niet als een examen voor de nieuwe, onbekende coach van Anderlecht", houdt Weiler de druk af. "Het resultaat van een match wordt vaak te belangrijk gemaakt. Men kan nu eenmaal niet elke match winnen. Het gaat om het werk dat verricht wordt. Niet alleen door de coach, maar door de hele club.”