VP Exclusief: Het verhaal van één der zeven Anderlecht-fans die naar Rostov reist

VP Exclusief: Het verhaal van één der zeven Anderlecht-fans die naar Rostov reist

25-07-2016 00:00

RSC Anderlecht opent dinsdag haar seizoen meteen met een cruciale wedstrijd. In het Russische Rostov hoopt paars-wit de eerste stap richting Champions League-groepsfase te zetten. Op veel vocale steun zullen de Brusselaars niet moeten rekenen. Slechts zeven (!) supporters maken de oversteek naar het verre Rusland. Steven Thoelen is één van hen.

De Anderlecht-fan is niet aan zijn proefstuk toe. “De voorbije vijftien jaar heb ik Anderlecht bij zowat elke Europese verplaatsing gevolgd. In de eerste plaats wil ik natuurlijk mijn favoriete team aan het werk zien, maar ook de uiteenlopende culturen intregeren me. Ik probeer dan ook steeds de stad te verkennen in plaats van een hele dag op café te hangen in aanloop naar de wedstrijd”, verklaart Steven zijn passie in gesprek met VoetbalPrimeur.be.

Slechts zes collega-supporters zullen Steven vergezellen richting Rostov. Waarom ligt de opkomst zo laag, denkt hij? “Op zich is de affiche natuurlijk niet zo interessant. De lauwe respons valt volgens mij echter vooral te verklaren omdat het zo vroeg dag is. De loting vond pas ruim een week geleden plaats, waardoor er amper tijd overbleef om de noodzakelijke documenten in orde te brengen."

"Bovendien kijken veel fans waarschijnlijk nog even de kat uit de boom. Er volgt immers nog een voorronde en waarschijnlijk ook een groepsfase.” Als Anderlecht zich zou laten verschalken door de Russen, heeft het immers nog een kans om de poules van de Europa League te bereiken. De matige resultaten van de voorbije jaren hebben volgens de die-hard fan weinig tot geen invloed.

Met de spelers richting Rostov
Door de beperkte belangstelling staat Steven wel een speciale gebeurtenis te wachten. Samen met drie andere fans mag hij namelijk met hetzelfde vliegtuig als de officiële delegatie naar Rostov afreizen. “De hoofdsteward van onze supportersvereniging kwam met dat voorstel op de proppen. Men heeft ons wel gevraagd om geen foto’s te nemen of handtekeningen te vragen, maar het wordt hoe dan ook een leuke ervaring”, bevestigt hij.

Een trip naar Rostov is natuurlijk geen plezierreisje. Allereerst moet men vanuit Brussel zo’n 3000 kilometer overbruggen om in de Russische stad aan te komen. Daarnaast situeert Rostov zich vlakbij de grens met Oekraïne. Gezien de huidige politieke situatie kan de sfeer er gespannen zijn. “Maar dat houdt me eigenlijk niet tegen”, geeft Steven aan. “Tegenwoordig loop je overal gevaar.”

“Oorspronkelijk zouden we trouwens via Istanbul richting bestemming reizen. Dat is in de gegeven omstandigheden helemaal gevaarlijk natuurlijk”, lacht hij. Steven plaatst wel een kanttekening bij de locatie van de wedstrijd. “Teams uit Oost-Oekraïne mogen hun thuiswedstrijden niet in het eigen stadion afwerken. Zo speelde Shakhtar Donetsk vorig seizoen tegen ons in Lviv, aan de Poolse grens. Maar blijkbaar gelden voor Rusland andere regels.”

Onderschatting uit den boze
Duizenden kilometers van huis je eerste wedstrijd van het seizoen spelen is geen sinecure. Voor Anderlecht staat er echter meteen druk op de ketel: in Rostov moet paars-wit een goed resultaat behalen. “De Russen zullen vooral een strakke organisatie aan de dag leggen. Ik heb hun uitslagen van het voorbije seizoen eens opgezocht. Het is een team dat gesloten voetbalt, dat zelf weinig scoort maar ook nauwelijks incasseert”, weet Steven.

Toch maakt de Belgische recordkampioen volgens hem kans op een resultaat. “Maar dat zal vooral van de mentaliteit afhangen. Die was vorig jaar simpelweg ondermaats. Als het naast het veld niet goed zit bij de spelers, loopt het ook op het terrein spaak”, weet hij. Dieptepunt voor Steven was de verplaatsing naar Qarabag. “Toen ik hen daar zag voetballen, zonder een greintje inzet en karakter, dacht ik even: “Waar ben ik in godsnaam mee bezig?””

René Weiler, de opvolger van Besnik Hasi, zal het gebrek aan motivatie moeten aanpakken. “Hij wekt in ieder geval de indruk er kort op te zitten. Hij kan af en toe hard uit de hoek komen en heeft geen ‘lievelingetjes’. Ik vind het wel eens een verademing om een coach te hebben die het huis niet kent. Hopelijk levert dat dinsdag al resultaat op. Rostov is een grote onbekende, maar de spelers mogen het absoluut niet te licht opnemen”, waarschuwt hij.