Voorstel om publiek wissels te laten bepalen: 'Grigg speelde geen minuut, gek'

Voorstel om publiek wissels te laten bepalen: 'Grigg speelde geen minuut, gek'

02-07-2016 08:19

Het voetbal is saai aan het worden en daar moet wat aan gedaan worden door de huidige regels door elkaar te gooien. Dat stelt hoogleraar sportstatistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen dr. Gerard Sierksma in gesprek met het Dagblad van het Noorden.

Een van de nieuwe regels die Sierskma voorstelt is dat supporters de wissels mogen bepalen. "Het thuispubliek kan bepalen wie er in het veld moet komen via intranet in het stadion. Dat advies is bindend voor de coach. Tijdens het EK schreeuwde het publiek een hele wedstrijd om Will Grigg, maar de spits van Noord-Ierland speelde geen minuut. Dat is heel gek", vindt Sierksma.

"De coach moet tevens informatie delen met de supporters. Hij kan bijvoorbeeld adviseren de rechtsmidden te wisselen die geel op zak heeft en zijn mannetje al drie keer heeft laten lopen. Voetbal speel je voor publiek, geef ze dan ook meer zeggenschap", vindt de hoogleraar, die in de krant nog zeven andere voorstellen doet.

Zo pleit hij voor het afschaffen van de keepervangbal (dertig procent meer doelputen) en het afschaffen van buitenspel in het strafschopgebied. Sierksma stelt bovendien voor dat er niet meer teruggespeeld mag worden op de keeper of speler in het eigen strafschopgebied. Andere tips: een ingooi en vrije trap mag naar jezelf, het invoeren van een videoscheidsrechter, een tijdstraf bij een gele kaart en live statistieken met onder andere heatmaps om het interessant te maken voor het publiek.