Deze knopen moet Wilmots nog doorhakken voor duel met Wales

Deze knopen moet Wilmots nog doorhakken voor duel met Wales

30-06-2016 21:00

Vrijdagavond strijdt België met Wales om een plek in de halve finales van het EK. In tegenstelling tot de vorige wedstrijden heeft Marc Wilmots nog behoorlijk wat beslissingen te nemen. Met welke spelers maken de Rode Duivels het meeste kans om door te stoten? VoetbalPrimeur.be helpt de bondscoach.

Uiteraard zijn Thibaut Courtois, Toby Alderweireld, Axel Witsel, Kevin De Bruyne en Eden Hazard verzekerd van hun stek in de basis. Ook over Thomas Meunier hoeven we niet te twijfelen. De rechtsback deed het goed de voorbije wedstrijden en valabele alternatieven zijn er niet echt. Op vijf andere posities moet de bondscoach echter knopen doorhakken.

Verdediging
Dat Thomas Vermaelen geschorst is voor de clash met de Welshmen, was al langer bekend. Donderdagmiddag kwam daar jammer genoeg een extra domper bovenop. Jan Vertonghen sloeg zijn voet om op training en zal op dit EK niet meer in actie komen. Wilmots zal de helft van zijn achterhoede dus moeten aanpassen.

Links achterin geeft de bondscoach het vertrouwen aan Jordan Lukaku. Daar kunnen we alleen maar bij aansluiten. Met zijn offensieve impulsen kan hij het stugge blok van Wales helpen ontwrichten. Daarnaast is zijn snelheid een troef om Gareth Bale af te stoppen. Datzelfde geldt voor Jason Denayer. Hij krijgt van ons dan ook de voorkeur op Laurent Ciman, die minder complementair is met Alderweireld.

Centrale middenveld
Wie moet Witsel vergezellen als buffer op het middenveld? Radja Nainggolan speelde uitstekend tegen de Hongaren, maar krijgt concurrentie van de herstelde Mousa Dembélé. Qua intrinsieke kwaliteiten zijn beide Duivels aan elkaar gewaagd. Toch lijkt het aangewezen om Nainggolan te laten staan. Door de afwezigheden achterin kan het geen kwaad enkele automatismen te behouden.

Rechtsbuiten
Het is een discussie die eigenlijk al het hele toernooi gevoerd wordt: moet Dries Mertens of Yannick Carrasco de vaste rechtsbuiten zijn? Mertens kreeg zijn kans tegen Hongarije, maar ontgoochelde. Bovendien scoorde vervanger Carrasco in de slotminuten. Door dat doelpunt zou de winger van Atletico Madrid wel eens bevrijd aan de aftrap kunnen verschijnen tegen Wales. Carrasco dus!

Diepe spits
In de achtste finale speelde Romelu Lukaku eigenlijk een atypische wedstrijd: zuiver in het meevoetballen, maar niet scherp genoeg in de zone van de waarheid. Net als Mertens kreeg ook hij te maken met een scorende vervanger. Maar dat ene doelpunt zal niet voldoende zijn voor Michy Batshuayi om een basisplek te claimen. Lukaku krijgt van ons dan ook het vertrouwen, met ‘Batsman’ als talisman op de bank.