Wie moet Wilmots opstellen als vervanger van Vermaelen? VP helpt de bondscoach

Wie moet Wilmots opstellen als vervanger van Vermaelen? VP helpt de bondscoach

28-06-2016 11:38

Alles loopt gesmeerd bij de Rode Duivels, zeker na de klinkende overwinning tegen Hongarije. Maar toch zit bondscoach Marc Wilmots met de handen in het haar. Door de schorsing van Thomas Vermaelen moet hij zijn defensie hertekenen. VoetbalPrimeur.be helpt de bondscoach een handje.

Vermaelen imponeerde afgelopen zondag tegen de Hongaren. De verdediger van FC Barcelona vormde een prima sluitstuk met Toby Alderweireld naast zich. Maar halverwege de tweede helft slikte Vermaelen een gele kaart, wat hem ook meteen een schorsing opleverde. En dus moet hij vervangen worden, maar door wie?

Jason Denayer
Tijdens de oefenwedstrijden opteerde Wilmots vaak voor Denayer. De jonge verdediger van Galatasaray toonde zich niet altijd even secuur. Maar dat kwam ook omdat hij eens op de rechtsback geposteerd werd. Denayer deed het anderzijds ook vaak goed als stand-in van de geblesseerde Vincent Kompany. Velen bestempelen de Jettenaar zelfs tot de absolute opvolger van onze voormalige aanvoerder.

De 21-jarige Denayer heeft, ondanks zijn jonge leeftijd, toch wel internationale ervaring. Met Celtic en Galatasaray acteerde hij al op het Europese toneel. Die ervaring kan in zijn voordeel spelen.

Christian Kabasele
Wilmots beschikt nog over een andere centrale verdediger. Kabasele leidt al twee seizoenen de Genkse verdediging. En het afgelopen seizoen deed hij dat ook met brio. Maar KRC Genk is natuurlijk de nationale ploeg niet. En een wedstrijd tegen pakweg Waasland-Beveren is totaal anders dan een kwartfinale tegen Wales.

Aan de kwaliteit zal het in ieder geval niet liggen. Verschillende analisten schreeuwden Kabasele in de EK-selectie. De Genkenaar maakte alle minuten vol in de Jupiler Pro League en was zelfs nooit geschorst of geblesseerd. Kabasele durft echter wel eens onstuimig een tackle in te zetten. En mist ook de internationale ervaring. En in een cruciale wedstrijd kan dit zuur opbreken. 

Laurent Ciman/Jordan Lukaku
Eén van de lievelingetjes van Wilmots is ongetwijfeld Ciman. Maar ook in de spelersgroep ligt de voormalige Luikenaar erg goed. Ciman toonde al aan dat hij centraal in de verdediging zijn plan kan trekken. Hij is per slot van rekening ook één van de beste verdedigers in de Amerikaanse Major League Soccer. Maar Wilmots gebruikte Ciman vaak op de rechtsback.

Een andere naam is Jordan Lukaku. Maar die optie lijkt het minst waarschijnlijk. Lukaku is van nature een linksback. En dan zal hij waarschijnlijk ook op die plaats uitgespeeld worden. Dat wil dan meteen zeggen dat Jan Vertonghen centraal zal spelen.

Op zich moet dit geen probleem zijn. Vertonghen en Alderweireld vormden het afgelopen seizoen een uitstekend duo bij Tottenham. Maar of het verstandig is om één speler te vervangen door twee positiewissels door te voeren, is een andere vraag.

Conclusie
Als het van VoetbalPrimeur.be afhangt krijgt Denayer opnieuw een kans om zich te bewijzen. Hij bewees al eerder dat hij prima kan functioneren in het hartje van de defensie. Bovendien kent Denayer als ex-speler van Celtic ook de Britse manier van spelen. En met een tegenstander als Wales speelt dat natuurlijk in zijn kaart.

Leuk extraatje: Vorig seizoen verliet Denayer (tijdelijk) het Verenigd Koninkrijk voor een Turks avontuur in Galatasaray. Vrijdag kan hij de Brexit compleet maken door mee te helpen Wales er uit te kegelen. Gewoon een hersenspinsel, Wilmots!