Hoe Hazard het hele seizoen lang toewerkte naar het EK in 'zijn' Frankrijk

Hoe Hazard het hele seizoen lang toewerkte naar het EK in 'zijn' Frankrijk

28-06-2016 09:06

Eden Hazard dartelde zondagavond over het veld tegen Hongarije. De kapitein van de Rode Duivels bezorgde de Belgische fans zo een delirium, maar de supporters van Chelsea FC zullen zich toch eens achter de oren gekrabd hebben. Het voorbije seizoen kregen zij immers zelden de beste Hazard te zien.

Het Belang van Limburg is ervan overtuigd dat Hazard zich bewust gespaard heeft de voorbije maanden. Het seizoen van de Chelsea-ster begon uiterst moeizaam. Na een verkorte voorbereiding, een beslissing van toenmalig trainer José Mourinho, blijkt heel Chelsea op de dool. Ook Hazard is slechts een schim van zichzelf.

In diezelfde periode doet vader Thierry Hazard een uitspraak die dan al het plannetje van zijn zoon openbaart. "Als hij nu wat minder speelt, belooft dat heel veel voor het EK in juni. Dat is zijn grote doel", verklapt Hazard senior. De Chelsea-winger is er als de kippen bij om die uitspraak te minimaliseren: "Mijn vader verkoopt veel onzin."

Trainers ten einde raad
Mourinho weet niet hoe hij de Rode Duivel moet aanpakken. In het Champions League-duel met Porto zet hij Hazard op de bank, tegen Liverpool start hij op nummer tien en op Tottenham Hotspur zelfs als valse negen. Niets loont echter.

Wanneer Hazard zich midden december blesseert in de wedstrijd tegen Leicester City, vraagt hij ostentatief om zijn wissel. Twee dagen later vliegt Mourinho de laan uit bij Chelsea. Een maand later herhaalt Hazard zijn kunstje tegen Crystal Palace onder kersvers manager Guus Hiddink.  

Opbouw naar topvorm
In maart verliest Chelsea, dat op dat moment al lang geen aanspraak meer maakt op de Engelse titel, haar laatste kansen op een trofee. In de Champions League worden The Blues uitgeschakeld door PSG, terwijl Everton te sterk blijkt in de FA Cup. Hazard maalt daar niet om. Hij heeft nu eindelijk de tijd om uit te rusten met het oog op het EK.

Pas eind april steekt de aanvoerder van de Rode Duivels zijn neus weer aan het venster. En hoe! Bij zijn comeback tegen Bournemouth scoort hij meteen twee keer, zijn eerste Premier League-goals van het seizoen. Vanaf dan bouwt Hazard zijn vorm gestaag op. Ook op het EK nemen zijn prestaties match na match toe, met de glansprestatie tegen Hongarije als (voorlopig?) summum.