Tactisch plan Conte wordt Spanje fataal in herhaling EK-finale

27-06-2016 19:53

Italië heeft op het EK voor een daverende verrassing gezorgd door titelverdediger Spanje uit te schakelen. De ploeg van bondscoach Antonio Conte overrompelde La Roja in de eerste helft (2-0).

Het speelschema linkte Italië en Spanje ditmaal al in de achtste finales aan elkaar. De herinneringen gingen vooraf nog even terug naar de EK-finale van 2012, toen de Spanjaarden met liefst 4-0 te sterk waren. Vier jaar later kwam Italië totaal anders voor de dag, met natuurlijk ook andere speler en in Conte een andere coach.

De aankomende Chelsea-manager liet zijn ploeg vanaf de aftrap verrassend aanvallend spelen, met een hoog baltempo en een uitstekend spelende Graziano Pellè. Spanje werd eigenlijk overrompeld en had het aan David de Gea te danken dat het niet vroeg op achterstand kwam. De doelman van Manchester United voorkwam met geweldige reddingen treffers van Pellè en later ook Emmanuel Giaccherini.

De Gea zag er na 32 minuten echter minder goed uit bij een harde vrije trap van Eder. Na gegrabbel van de doelman kwam de bal voor de voeten van Giorgio Chiellini, die met de knie binnentikte: 1-0. De Italianen hadden wat ze wilden en trokken zich in de tweede helft terug op eigen helft. Spanje mocht de bal en kwam ook wat vaker voor het doel van Gianluigi Buffon.

Pellè
Invaller Aduriz had de eerste kans, maar zag zijn inzet net naast gaan. Een volley van Andrés Iniesta werd knap gepareerd door Buffon. De echte overtuiging ontbrak echter bij de Spanjaarden, die nog van geluk mochten spreken dat Eder het duel niet vroegtijdig besliste nadat hij vrij door mocht op De Gea. In de absolute slotfase had Gerard Piqué namens Spanje de gelijkmaker op zijn schoen, maar opnieuw bracht Buffon redding. Aan de andere kant was het in blessuretijd wel raak, toen uitblinker Pellè met een droge knal de beslissing bracht (2-0).

Italië revancheert zich zodoende voor de verloren EK-finale van 2012. De ploeg van Conte mag het nu opnemen tegen Duitsland, dat zondag al met 3-0 won van Slowakije. Spanje kan titelprolongatie vergeten en is net als twee jaar geleden op het WK in Brazilië vroegtijdig uitgeschakeld.