VP Analyse: Dit weten we al over Wales, de volgende tegenstander van de Belgen

VP Analyse: Dit weten we al over Wales, de volgende tegenstander van de Belgen

27-06-2016 07:00

Door hun klinkende overwinning tegen Hongarije verzekerden de Rode Duivels zich van een duel met Wales. Inzet op vrijdagavond wordt een plekje bij de laatste vier op dit EK. Wat weten we al over Wales? VoetbalPrimeur.be werpt al eens een blik op de volgende tegenstander.

Gareth Bale. Het zou ons verbazen mochten voetbalfans in eerste instantie aan iets anders denken bij het horen van de naam 'Wales'. De Real Madrid-vedette is ongetwijfeld het uithangbord van de Welshmen. Op dit EK was hij al drie keer trefzeker, waaronder twee keer vanop vrije trap. Hij zal ongetwijfeld kort gedekt worden door de Belgische achterhoede.

Maar Wales is meer dan Bale alleen. Verdedigend staat er een stevig blok. Naast de absolute sterkhouder kan bondscoach Chris Coleman verder rekenen op krachten als Ashley Williams, Joe Allen en Aaron Ramsey. Vooral die laatste maakte op dit toernooi al een uitstekende indruk. In de omschakeling kunnen de Welshmen dodelijk zijn.

Flashback naar kwalificatie
Sinds Marc Wilmots aan het roer staat van de Rode Duivels, verloor België drie internationale wedstrijden met inzet: tegen Argentinië op het WK 2014 (0-1), tegen Italië in de eerste groepswedstrijd op het huidige EK (0-2) en in de kwalificatiefase voor dit EK tegen... Wales. De Duivels verloren in Cardiff met het kleinste verschil na een goal van de onvermijdelijke Bale.

Ook in de wedstrijd in het Koning Boudewijnstadion konden de Belgen geen afstand nemen van Wales: 0-0. De Britten liggen de Rode Duivels duidelijk niet. Dat de troepen van Wilmots het moeilijk hebben tegen een goed gestructureerd blok, is al langer een probleem. Tactisch zal de bondscoach de clash met Wales dan ook goed moeten voorbereiden.

Prestaties op het EK
Wales beëindigde haar groepsfase op dit EK op de eerste stek, door de buren van Engeland achter zich te laten. Nochtans hadden de Welshmen het onderlinge duel met de grote broer verloren (1-2). Maar in hun wedstrijden tegen Slowakije (2-1-winst) en Rusland (3-0-winst) maakten ze die uitschuiver goed.

Echt denderend was het voetbal echter nog niet. Ook de achtste finale tegen Noord-Ierland (opnieuw een buur) leverde geen fantastische prestatie op. Pas een kwartier voor tijd kon Wales een doorbraak forceren, met een own-goal dan nog. Desondanks zal de ploeg van Coleman met het nodige vertrouwen aan de aftrap verschijnen tegen de Rode Duivels.

Conclusie
Wales is zeker een geduchte tegenstander voor de Belgen, maar voor een kwartfinale op een EK mag je ook wel wat weerwerk verwachten. Het zal vooral zaak zijn niet in het mes te lopen tegen Bale & co. Als de Rode Duivels erin slagen de prestatie van zondagavond te herhalen, zullen de spelers van Wales serieus hun tenen mogen uitkuisen.