'Engels ziet droomtransfer door de vingers glippen door politieke situatie'

'Engels ziet droomtransfer door de vingers glippen door politieke situatie'

24-06-2016 13:10

Heel wat Premier League-clubs wachten vol spanning de uitslag van het Brexit-referendum af. Als Groot-Brittannië niet bij de Europese Unie (EU) blijft, kan dat gevolgen hebben voor de transfermarkt. Ook voor enkele Belgische spelers is dat mogelijk slecht nieuws.

"Alle spelers uit de EU kunnen naar de Premier League trekken, maar dat geldt niet voor niet-EU-spelers", legt sporteconoom Trudo Dejonghe bij Radio 1 uit. "Zij moeten 75 procent van de wedstrijden van hun nationale ploeg uit de laatste twee jaar gespeeld hebben en hun land moet de voorbije twee jaar in de top 70 van de FIFA-ranking gestaan hebben. Veel jonge spelers zullen er dus niet geraken."

Dat kan mogelijk ook gevolgen hebben voor enkele Belgische getalenteerde jongeren, zoals Björn Engels of Thomas Meunier. Die dromen van een overstap naar de Premier League. "Jongens zoals Engels en Meunier kunnen dan eigenlijk niet naar Engeland, want ze hebben nog niet of te weinig met de Belgische nationale ploeg gespeeld."

"Ook de transfers van Thibaut Courtois, Charly Musonda, Obbi Oulare en Vadis Odjidja zouden nooit gelukt zijn. In de jaren 90 hebben de voorzitters in Engeland al gewaarschuwd voor deze situatie. Momenteel kunnen ze met al hun geld kopen wie ze willen, maar met die beperking... Ik denk dat de regels van de Premier League aangepast zullen worden, maar hoe open zal Europa zijn?"