Mogelijke RSCA-trainer onder de VoetbalPrimeur-loep: René Weiler

Mogelijke RSCA-trainer onder de VoetbalPrimeur-loep: René Weiler

16-06-2016 07:00
2

Op de officiële bevestiging is het nog even wachten, maar Anderlecht lijkt zijn nieuwe trainer gevonden te hebben. Kandidaat René Weiler zou binnenkort worden voorgesteld als de nieuwe coach van paars-wit. Maar wie is Weiler nu eigenlijk? VoetbalPrimeur.be achterhaalt het.

De naam Weiler doet weinig belletjes rinkelen bij de Belgische voetbalfan. Niet verrassend ook. De 42-jarige Zwitser is ambitieus, maar heeft weinig grote clubs op zijn CV staan. Als speler kwam hij enkel in eigen land uit voor een paar clubs. Hij verdedigde de kleuren van onder andere FC Aarau, Servette FC en FC Zürich. In 2001 stopte hij als voetballer. Hij begon meteen aan zijn carrière als trainer.

In 2002 werd hij coach van het bescheiden FC Winterthur. De club is een middenmoter in de Zwitserse competitie. Daarna werd hij nog coach van FC St. Gallen, FC Schaffhausen en FC Aarau, waar hij indruk maakte op FC Nürnberg. De Duitse tweedeklasser bood hem een kans aan in 2014. Bij FC Nürnberg kon hij laten zien waartoe hij in staat is.

Klopp
Weiler zou volgens kenners van de Duitse Tweede Klasse over een enorm potentieel beschikken. In Duitsland wordt hij vooral geroemd om zijn tactisch inzicht en zijn gigantische vechtlust voor de dug-out. De vergelijking met Liverpool-coach Jürgen Klopp wordt dan ook snel gemaakt. Weiler miste het afgelopen seizoen maar net de promotie naar de Bundesliga met zijn club. En toevallig, ook Klopp miste als coach van Mainz 05 in het verleden nipt de promotie naar de Duitse Eerste Klasse alvorens coach van Borussia Dortmund te worden.

In eigen land kan je hem dus ook wat vergelijken met Michel Preud'homme. Maar waar Preud'homme vooral voor ervaren mannen kiest, doet Weiler het tegenovergestelde. Hij durft jonge talenten kansen te geven én vooruitgang te laten boeken. Dat zou een godsgeschenk zijn voor de vele grote talenten die Anderlecht momenteel bezit. We denken dan spontaan aan Youri Tielemans, Dodi Lukebakio, Davy Roef en Leander Dendoncker.

De jonge Zwitser heeft nog een voordeel. Hij is een echte polyglot. De Zwitser spreekt naast het Duits ook vloeiend Frans, Engels en Italiaans. Met de vele nationaliteiten bij Anderlecht is dat uiteraard uitermate handig. Is hij de geschikte coach voor Anderlecht? Zijn profiel spreekt in zijn voordeel. Aan hem om te bewijzen dat hij Anderlecht weer landskampioen kan maken. Want de Brusselaars snakken naar een nieuwe titel.