Gretarsson doet boekje open over Verhaeghe: Iedereen werd nerveus van hem

Gretarsson doet boekje open over Verhaeghe: "Iedereen werd nerveus van hem"

15-06-2016 09:59

Arnar Gretarsson werd in 2012 technisch directeur van Club Brugge, maar een groot succes werd dat niet. De IJslander haalde de ene flop na de andere binnen en mocht al snel beschikken. In Sport/Voetbalmagazine kijkt hij terug op die woelige periode.

Gretarsson wilde graag iets opbouwen bij Club Brugge, maar wist dat hij weinig concrete macht had. "Bart Verhaeghe is de enige eigenaar en draagt de verantwoordelijkheid. Simpel en duidelijk. Mijn eerste jaar bij Club vond ik erg inspirerend, maar nadien verloren we de juiste focus. De continuïteit verdween. Te vaak werd van coach gewisseld, te veel nieuwe spelers ineens werden ingehaald. Zo kan je niets opbouwen", vertelt hij teleurgesteld.

Gretarsson heeft één goede raad voor Verhaeghe: doe het kalmer aan. "Ik mocht Bart wel, maar ik zei hem dat hij wat relaxter moest worden. Zodra hij een kamer binnenkwam, werd iedereen nerveus, omdat hij altijd zoveel druk oplegde. Ik heb hem uitgelegd dat dat contraproductief is. Als iets móét gebeuren, zal het niet gebeuren."

Bovendien kreeg Club in die tijd problemen met zijn imago. "Club Brugge gold altijd als een sympathieke club, een club van het volk en de werkende mens. Dat imago zijn ze onderweg kwijtgeraakt door altijd maar hun ambitie uit te schreeuwen of de buitenwereld aan te vallen. Die uithalen naar de scheidsrechters bijvoorbeeld: ik was daar absoluut geen fan van. Kritiek kun je binnenskamers uiten, dat doe je niet in de pers. Als je je nederig opstelt, zal iedereen van je houden en krijg je veel meer terug."

Vertrek uit eigen wil?
Algemeen werd aangenomen dat Gretarsson weg moest door de nakende komst van Michel Preud'homme, maar zelf ontkent hij dat. "Ik moest niet weg, ik had een contract van vier jaar en een mooi salaris, maar ik had nog weinig reden om te blijven. Ik miste ook het contact met het veld. In Duitsland is een sportief directeur nauw betrokken bij de coaching. Hij zit zelfs mee op de bank tijdens wedstrijden. Logisch, want hij moet heel goed weten hoe zijn coach functioneert en wat er leeft in de kleedkamer. Bij Club werd de verantwoordelijkheid juist ingeperkt."