Krijgen we binnenkort ook een Vlaamse nationale ploeg?

Krijgen we binnenkort ook een Vlaamse nationale ploeg?

29-05-2016 12:30

Het volgende WK Voetbal is officiëel pas voor 2018, maar in de marge is er zaterdag al een heel ander WK begonnen. Het gaat dan om landen die officieel niet bestaan.

Er zijn nog heel wat gebieden die strijden om onafhankelijkheid, en die strijden tegen mekaar in hun eigen WK. Het niveau is natuurlijk niet al te hoog, of kent u spelers van Abchazië, Lapland, Padanië of Noord-Cyprus? Toch mogen we het volgens journalist Joris van de Wier van het magazine Staantribune niet onderschatten.

"De onderlinge verschillen zijn heel groot, een uitslag als 18-0 is niet uitzonderlijk. Sommige ploegen hebben semiprofessionele of professionele voetballers. Bij Lapland speelt Morten Gamst Pedersen, die negen jaar bij Blackburn Rovers heeft gespeeld. Bij Padanië voetballen er profs uit de Italiaanse Serie C. De Chagos-eilanden kunnen dan weer kiezen uit amper 2.000 inwoners, zij moeten het doen met de mensen die ze vinden."

De favorietenrol is weggelegd voor het gastland. "Ik gok op Abchazië, samen met Koerdistan en Padanië. Van Noord-Cyprus hoor ik ook veel goede dingen. Zij zijn heel nationalistisch ingesteld, en nemen het toernooi daarom heel serieus."

Vlaanderen?
Mocht iemand zin hebben om een Vlaamse nationale ploeg in mekaar te boksen: dat kan ook. "Je moet voldoen aan een tiental voorwaarden: historische redenen, een eigen taal, eigen symbolen, etcetera. Maar ze zijn niet zo streng. Vlaanderen en Wallonië kunnen probleemloos in aanmerking komen."