Waarom Stefano Pioli wel of niet de redder van Anderlecht is

Waarom Stefano Pioli wel of niet de redder van Anderlecht is

27-05-2016 11:20
2

Stefano Pioli is dezer dagen de meest geciteerde naam als het gaat over de toekomstig coach van RSC Anderlecht. Maar is de Italiaan ook de ideale trainer? VoetbalPrimeur.be trok op onderzoek.

WEL
Aanvallend
Pioli staat bekend om zijn aanvallend voetbal. Zelfs toen hij met Bologna tegen de degradatie vocht, scoorde de ploeg meer dan vele middenmoters. Lazio scoorde vorig seizoen zelfs maar één doelpunt minder dan het ongenaakbare Juventus.

Jeugd
Besnik Hasi werd na zijn spelersloopbaan hulptrainer en dan hoofdtrainer. Hij doorliep niet het klassieke patroon via jeugdploegen. Pioli deed dat wel. Zo trainde hij onder meer de jeugd van Bologna en Chievo.

Grote naam
Pioli is een ervaren trainer met meerdere jaren in de Serie A op zijn palmares als speler en als trainer. Hij werkte samen met grote spelers zoals Miroslav Klose, Giuseppe Rossi en Alessandro Diamanti.

NIET
Ontslagen
De 50-jarige Italiaan werd bij zijn vorige drie clubs ontslagen. Meestal begon hij wel goed, maar na enige tijd volgden de resultaten niet meer en moest hij opstappen. Een beetje zoals Hasi bij Anderlecht dus.

Oude spelers
Ondanks zijn ervaring bij jeugdteams kiest Pioli meestal voor ervaren spelers. Bij zijn laatste twee clubs, Bologna en Lazio, had zijn basiselftal een gemiddelde leeftijd van meer dan 30 jaar.

Degradatievoetbal
Pioli heeft nog nooit een ploeg getraind die meedoet voor de titel. Lazio was de beste ploeg die hij ooit trainde en daar was de top-3 al een schitterend resultaat. De redding was meestal de doelstelling bij zijn clubs. Elke week moeten winnen, vergt toch een andere aanpak.