Grote onrust in aanloop naar EK: 'Bij elke wedstrijd de wegen geblokkeerd'

Grote onrust in aanloop naar EK: 'Bij elke wedstrijd de wegen geblokkeerd'

26-05-2016 13:21

Wordt het EK deze zomer verstoord door terreurdreiging die aanwezig is in Frankrijk? Het is een vraag die de Franse autoriteiten, twee weken voor de aftrap van het eindtoernooi, dagelijks bezig houdt.

Door de recente aanslagen in Parijs is men bang voor terroristische aanslagen, terwijl ook protestacties kunnen zorgen voor veel overlast. 'Uit een peiling van onderzoeksbureau Odoxa blijkt dat 56 procent van de Fransen bang is dat het EK verstoord wordt door protestacties. Een overgrote meerderheid van zeventig procent denkt dat dit slecht is voor het imago van Frankrijk en voor het toerisme', schrijft de Gelderlander.

'Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve wil de gemoederen sussen. Hij maakte gisteren bekend dat voor het EK meer dan 90.000 beveiligers worden ingezet: ruim 77.000 agenten en gendarmes, 13.000 man aan ingehuurde particuliere beveiligers en nog eens 1.000 vrijwilligers. Daarmee zijn de voetbalkampioenschappen het best beveiligde sportevenement ooit in Frankrijk', weet de krant.

De enorme beveiligingsoperaties hebben vooral tot doel om terreuracties en geweld van hooligans te voorkomen. 'Maar de acties van de vakbonden spelen ook een rol. Bij de spoorwegen - een officiële sponsor van het EK - is een staking aangekondigd die volgens de bonden kan doorgaan tot 11 juli: de dag na de finale. Taxichauffeurs sluiten niet uit 'om bij elke voetbalwedstrijd de wegen te blokkeren'.'