Transfers onder de VoetbalPrimeur-loep: flopelftal van de Jupiler Pro League

Transfers onder de VoetbalPrimeur-loep: flopelftal van de Jupiler Pro League

25-05-2016 10:00

Het seizoen zit er alweer op. Gisteren stelden we al een elftal op met de beste transfers van het afgelopen seizoen. Maar niet alles was rozegeur en maneschijn, en daarom stelt Voetbalprimeur vandaag ook een ploeg op met transfers die niet helemaal uitdraaiden zoals gehoopt. Het kan altijd dat we iemand over het hoofd gezien hebben, stem op de poll en aarzel niet om andere miskopen te vernoemen in een reactie!

Doelman: Victor Valdes (Standard)
De keuze was hier moeilijk. Zowel Sinan Bolat als Victor Valdes konden aanspraak maken op deze plek, maar aangezien Valdes toch nog grotere adelbrieven kon voorleggen alvorens hij naar Standard kwam valt de keuze op hem. De ex-doelman van Barcelona kon zijn status nooit waarmaken, maakte een aantal cruciale blunders en er kwam zelfs een voortijdig einde aan zijn Luikse avontuur na het mislopen van Play-Off 1.

Linksback: Alexander Büttner (Anderlecht)
Het niveau van de linksbacks viel al bij al nog mee, maar van de Nederlander Alexander Büttner die van Dinamo Moskou overkwam en ooit nog bij Manchester United in de kern zat had je toch meer mogen verwachten dan hij liet zien. Aanvallend kon het er nog mee door en zijn stilstaande fases waren soms een wapen, maar hij liet verdedigend te veel steken vallen.

Centrale verdediger: Kara Mbodj (Anderlecht)
Bij Racing Genk waren ze de strapatsen naast het veld van de Senegalees beu. Anderlecht haalde hem met veel bombarie binnen voor een bedrag tussen de 3 en 4.5 miljoen euro. Deze som rechtvaardigde de international op geen enkel moment, hij liep vooral in de kijker met een aantal blunders en domme rode kaarten.

Centrale verdediger: Joël Sami (Zulte-Waregem)
De keuze voor deze tweede centrale verdediger werd ons moeilijk gemaakt. Eigenlijk kwamen ongeveer alle centrale verdedigers van Essevee hiervoor in aanmerking. Dat de club in Play-Off 1 belandde ondanks de talrijke tekortkomingen van Joël Sami, Abdou Diallo en Marvin Baudry mag een half mirakel genoemd worden. In Play-Off 1 werd de verdediging van Zulte-Waregem tureluurs gespeeld door zowat alle ploegen. De teerling viel uiteindelijk op Sami, aangezien voor hem het excuus ‘jeugdzonde’ niet meer op kan gaan.

Rechtsback: Abd Hatem Elhamed (Gent)
Wie is dat nu weer denkt u? Dat zegt alles. Landskampioen AA Gent haalde de Israëliet Abd Hatem Elhamed in de zomer om de concurrentie met Thomas Foket aan te gaan en om zich te versterken voor de Champions League-campagne. Dat deze zo’n groot succes werd is bezwaarlijk aan de rechtsback te danken. Uiteindelijk kwam hij tot één schamele wedstrijd in het shirt van AA Gent. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het er in de toekomst meer zullen worden.

Linkermiddenvelder: Mbark Boussoufa (Gent)
Mbark Boussoufa werd een soort prestigetransfer waarin Gent wilde tonen dat het wél kon wat Anderlecht niet lukte. Veel meer dan dat is het niet geworden, hij kon zich niet in de ploeg knokken en sinds zijn komst ging het ook bergaf met Gent als collectief. Hij was in eerste instantie niet gewild door Hein Vanhaezebrouck en die liet dat ook duidelijk blijken.

Verdedigende middenvelder: Lucas Deaux (Gent) 
Een tweede wintertransfer van Gent die de verwachtingen niet kon inlossen is Lucas Deaux. De Fransman was gegeerd door meerdere Belgische topclubs (Genk en Standard werden ook genoemd) maar mag nu na een half jaar alweer vertrekken naar zijn thuisland.

Aanvallende middenvelder: Filip Starzynski (Lokeren) 
Toegegeven, de Pool Filip Starzynski had de ondankbare taak om de naar Club Brugge vertrokken sterkhouder Hans Vanaken te vervangen bij Lokeren. De aanvallende middenvelder was in zijn thuisland een grote naam, maar bij Lokeren kwam het er nooit uit. In de winterstop werd hij alweer verhuurd aan Zagłębie Lubin, een Poolse eersteklasser, met het oog op een mogelijke EK-selectie. Bij de laatste interlands zat hij weer in de Poolse selectie, dus wie weet slaagt deze missie.

Rechtermiddenvelder: Yaya Soumahoro (Sint-Truiden) 
De Ivoriaan Yaya Soumahoro kwam in de winter van Gent naar Sint-Truiden. Net als die andere Gentenaar die dezelfde beweging maakte, Benito Raman, kon ook hij in het Haspengouw geen onuitwisbare indruk nalaten. De Soumahoro die in zijn beginperiode bij Gent nog havoc maakte van flankverdedigers lijkt een herinnering uit een ver verleden. Ondertussen is hij nog maar een schim van de speler die hij toen was.

Aanvaller: Imoh Ezekiel (Anderlecht)
Al bij de komst van Imoh Ezekiel was er scepsis: alweer een ex-Standardspeler die voor Anderlecht tekende (op huurbasis weliswaar). In tegenstelling tot Dieumerci Mbokani en Milan Jovanovic kon hij deze kritiek niet van zich af spelen met sterke prestaties. De Nigeriaan kreeg in het begin kansen van Hasi, maar hij kon niet bedanken voor dit vertrouwen.

Aanvaller: Leandro Pereira (Club Brugge)
De Braziliaan Leandro Pereira werd aangekondigd als een groot talent. Dat heeft hij dan toch achtergelaten in zijn heimat, want bij Club Brugge kwam hij ondanks aanvankelijk vertrouwen in hem in geen enkel competitieduel tot scoren. Toonde zich vooral een atypische Braziliaan die het niét van zijn techniek moest hebben.