Club Brugge onder de VoetbalPrimeur-loep: alle transfers van dit seizoen

Club Brugge onder de VoetbalPrimeur-loep: alle transfers van dit seizoen

24-05-2016 11:00
2

Het seizoen van Club Brugge zit erop. Tijd om de transfers van de kersverse landskampioen eens onder de loep te nemen. Heeft Club Brugge goede zaakjes gedaan op de transfermarkt? VoetbalPrimeur.be geeft alvast een analyse.

DE TOP:

Hans Vanaken (9/10)
Vanaken is dé metronoom van Club Brugge. De middenvelder had het aanvankelijk nog moeilijk, maar bloeide na de winterstop (en het vertrek van Victor Vazquez) helemaal open. Vanaken is betrokken in vrijwel elke gevaarlijke actie. Club Brugge had met Vazquez ook een geniale voetballer in huis, maar kon er door blessuregevoeligheid nooit op rekenen. Vanaken is zijn (nog betere) betrouwbare opvolger.

Ludovic Butelle (8/10)
Na het falen van Sinan Bolat en de mindere prestaties van Sébastien Bruzzese besloot Club om uit te pakken. Het haalde Butelle, één van de beste doelmannen in de Franse Ligue 1. De veteraan bewees meteen zijn waarde. Met enkele belangrijke saves hield hij Club Brugge meermaals recht. Daarnaast lijkt hij ook voor een goede sfeer te zorgen in de kleedkamer én een pak ervaring in de jonge defensie van Club. Met Butelle heeft Club Brugge een doelman gevonden waar ze volgend seizoen in de Champions League op kunnen rekenen.

Abdoulay Diaby (8/10)
Vorig seizoen werd het pijnlijk duidelijk dat Club vooraan wat snelheid en scorend vermogen miste. Diaby moest daar dit seizoen voor proberen zorgen. En dat deed hij ook. In het begin van het seizoen stond hij nog op de flanken, maar kon hij niet echt uitblinken. Na de winterstop kreeg hij centraal een kans, en dat leek dé oplossing te zijn. Diaby werd omgetoverd tot een werkpaard en was ook nog eens dodelijk voor doel. Met twintig doelpunten dit seizoen (in de competitie en beker) werd het duidelijk hoe belangrijk hij eigenlijk is. Dat leverde hem ook al interesse uit Spanje op. Maar Club Brugge zal zijn topschutter niet zomaar willen laten gaan.

Jelle Vossen (7/10)
Met Vossen haalde Club Brugge een dodelijk efficiënte spits. Iets wat ze bij Blauw-Zwart sinds het vertrek van Carlos Bacca gemist hebben. De aanvaller kreeg in het begin van het seizoen ook meermaals zijn kans diep in de spits. Vossen bewees dat hij gevaarlijk kan zijn, maar ook dat hij niet alleen in de spits hoort te staan. Hij verloor zijn plek aan Abdoulay Diaby. Met veertien competitiedoelpunten had hij toch een belangrijk aandeel in de titel.

Wesley (7/10)
Club Brugge had dan wel al drie spitsen, maar in de winterstop haalde het toch nog een extra spits. Door de mindere prestaties van Pereira zocht Blauw-Zwart naar een nieuwe targetspits. De jonge Braziliaan kreeg enkele keren de kans om zich te bewijzen en deed dat ook met verve. Hij deed waar Pereira niet in slaagde, scoren. Op een basisplaats moet hij nog niet hopen, maar de jonge spits lijkt wel al een serieuze optie voor de toekomst te zijn.

GESLAAGD:

Benoît Poulain (6/10)
Oscar Duarte besloot in de winterstop om te vertrekken bij Club. Met Poulain haalde Blauw-Zwart meteen een vervanger. De verdediger kreeg de moeilijke taak om een plekje in de basiself te veroveren. Daar is hij niet helemaal in geslaagd. Zijn tegenstanders zijn dan ook Björn Engels en Stefano Denswil. Maar de keren dat hij een kans kreeg, deed hij het wel goed. Een kampioenenploeg bestaat niet uit elf goede spelers, maar elf goede spelers en een mooie bank. Poulain is een belangrijk onderdeel daarvan.

Sébastien Bruzzese (5/10)
Club Brugge zag Mathew Ryan in de zomertransferperiode naar Valencia vertrekken. Bruzzese was één van de doelmannen die de moeilijke taak kreeg om hem op te volgen. Echt geweldig deed hij het niet. De onervaren goalie zag er met momenten bijzonder onzeker uit. Dat zorgde enkele keren voor puntenverlies. Na enkele maanden werd het pijnlijk duidelijk: Bruzzese is een back-up doelman en er moest een nieuwe nummer één gehaald worden.

Dion Cools (5/10)
Club Brugge verraste in het tussenseizoen door Cools weg te halen bij Oud-Heverlee Leuven. De jonge rechtsachter had nog geen enkele wedstrijd op een hoog niveau gespeeld, maar kreeg ineens wedstrijdminuten tegen Panathinaikos en Man Utd. Cools liet enkele mooie dingen zien. Het werd ook duidelijk dat hij nog wat te groen achter de oren is. Na de terugkeer van de geblesseerde Meunier verdween hij prompt naar de bank. Minuten kreeg hij nog amper. Desondanks de weinige minuten lijkt Cools wel een mooie optie voor de toekomst te zijn. Het zal van hem afhangen of hij (mentaal) klaar is voor die uitdaging.

FLOP:

Jean-Charles Castelletto (4/10)
De Fransman werd voor een stevige prijs weggehaald bij Auxerre. Heel veel minuten kreeg hij in het begin van het seizoen niet. Castelletto was nog niet klaar voor het grote werk bij Club. Dus werd hij uitgeleend aan Moeskroen. Daar bewees hij zeker wel potentieel te hebben. Maar een basisplaats bij Club volgend seizoen lijkt er niet in te zitten.

Mikel Agu (3/10)
Opnieuw een verrassende transfer van Club. Agu kwam samen met Pereira en Vossen aan, maar kon niet meteen spelen. Waarom? Hij was nog maanden(!) geblesseerd. Na zijn revalidatie kreeg hij de ondankbare taak om Timmy Simons uit de basiself te proberen spelen. De Nigeriaan kreeg enkele kansjes, maar slaagde niet in zijn opzet. Het is nog maar de vraag of Club ook volgend seizoen nog een beroep wil doen op de huurling van Porto. Want Simons eruit spelen, lijkt hem niet meteen te gaan lukken. En er moet toch wel snel een opvolger gevonden worden.

Leandro Pereira (2/10)
Vossen werd de goalgetter, Pereira moest de opvolger van Tom De Sutter worden. Een andere optie om tot voetballen te komen. Dat liep echter faliekant af. De Braziliaan lijkt helemaal geen targetman zoals De Sutter te zijn. De spits blonk uit in de matigheid. Dat resulteerde tot dusver ook in nul doelpunten. We zijn benieuwd of hij volgend seizoen nog een kans krijgt bij Blauw-Zwart.

Sinan Bolat (0/10)
Bruzzese was niet de enige doelman die gehaald werd. Ook Bolat kreeg de kans om zich opnieuw te bewijzen. Daar is hij in mislukt. De ex-doelman van Standard en Genk kon zich nooit doorzetten. De vele jaren zonder speelgelegenheid bij Porto hebben de Turkse doelman duidelijk geen goed gedaan. Bolat kreeg maar enkele wedstrijden de kans, werd dan naar de bank verwezen en uiteindelijk naar... Ja, niemand weet waar hij eigenlijk zit. Een ticketje retour naar Portugal komt eraan. Het is nog maar de vraag of Bolat ooit nog iets uit zijn carrière zal halen.

Niet beoordeeld: Bernie Ibini, Michaël Cordier

Wie was volgens jou de beste transfer? Laat het ons weten onder dit artikel.