VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: de linksbuiten

VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar: de linksbuiten

22-05-2016 10:00
1

Ook dit seizoen gaat VoetbalPrimeur.be op zoek naar het Elftal van het Jaar. Nu volgt de linksbuiten van het jaar. We selecteerden negen kanshebbers. Stem op jouw favoriet, we selecteren er uiteindelijk één!

Mame Thiam (Zulte Waregem)
Geen linksbuiten maakte dit seizoen zoveel doelpunten als Mame Thiam. Zulte Waregem huurde de Senegalese aanvaller van Juventus en het bleek een schot in de roos. Mede dankzij zijn negen goals en drie assists verzekerde Essevee zich van Play-Off 1. Helaas voor Thiam, die ook regelmatig op de rechterflank speelde, duurden deze voor hem slechts 23 minuten door een blessure. Zulte Waregem mist duidelijk zijn individuele klasse. Thiam heeft in de reguliere competitie echter genoeg indruk gemaakt en is niet te houden voor Zulte Waregem. Een mooie transfer lonkt. We gaan waarschijnlijk dan ook nog veel horen van deze 23-jarige speler.

Leandro Trossard (Oud-Heverlee Leuven)
OHL degradeerde dit seizoen naar de Tweede Klasse, maar dat heeft niet aan Leandro Trossard gelegen. De van Racing Genk gehuurde flankspeler was liefst acht maal trefzeker en gaf bovendien zeven assists. Trossard had dus een aandeel in 15 van de 42 goals van OHL. Niemand was tijdens de reguliere competitie vanop de linkerflank zo vaak betrokken bij een doelpunt als de 21-jarige Trossard. Hij keert terug naar Genk, waar hij na diverse uitleenbeurt nu hoopt door te breken in de A-kern van de Limburgers.

Leon Bailey (Racing Genk)
Trossard zal bij Genk dan wel de concurrentiestrijd moeten winnen van Leon Bailey en die speel je niet zo makkelijk uit de basis. Bailey is dit seizoen namelijk één van de absolute revelaties in de Jupiler Pro League. De Jamaicaan kwam deze zomer als onbekende speler over van het Slowaakse AS Trencin, waarvoor hij geen duel speelde in het eerste elftal. In ons land heeft hij inmiddels zijn naam overduidelijk gevestigd. Het 18-jarige talent is vanwege zijn acties al een publiekslieveling in Genk. In de reguliere competitie maakte hij indruk met vier goals en zeven assists. Nu schittert de jongeling ook in Play-Off 1 en hij zou zijn club zomaar een Europees ticket kunnen bezorgen. Genk zal dit goudhaantje uiteraard zo mogelijk willen houden.

Frank Acheampong (Anderlecht)
Anderlecht pakte voor het tweede jaar op rij geen prijs en dus is dit andermaal een seizoen om snel te vergeten voor paars-wit. Frank Acheampong is dit seizoen een lichtpuntje bij de Brusselaars. De Ghanees is zowel als linksachter en linksbuiten inzetbaar. Het maakt voor hem niet uit waar hij staat, want ongeacht zijn positie zorgt hij altijd voor dreiging met zijn snelheid en dribbels. Dit seizoen leverde dat vijf goals en evenveel assists op. En we mogen uiteraard zijn vier goals in de Europa League niet vergeten. Met twee doelpunten schakelde hij zelfs hoogstpersoonlijk Olympiakos Pireaus uit in de verlenging en ging Anderlecht door naar de laatste 16.

Steeven Langil (Waasland-Beveren)
Waasland-Beveren verzekerde zich na een lange en slopende degradatiestrijd van lijfsbehoud in Eerste Klasse. Dat hadden de Waaslanders mede te danken aan de inbreng van Langil, die in de zomer overkwam van Moeskroen-Péruwelz. Naast zes goals en evenveel assists was hij met zijn 28 jaar ook enorm belangrijk door zijn ervaring. Na de winterstop was hij echter minder succesvol, want de aanvaller uit Martinique kwam in het nieuwe kalenderjaar nog niet tot scoren.

Kenny Saief (AA Gent)
Saief kwam in 2014 over van het Israëlische Ironi Nir Ramat HaSharon en heeft sindsdien zijn plaats veroverd bij de Buffalo’s. In het begin van het seizoen kreeg hij weinig speeltijd, maar hij wist coach Hein Vanhaezebrouck mede door zijn goede optredens in de Champions League te overtuigen. In 2016 raakte de 22-jarige Saief toch weer zijn basisplaats kwijt, maar hij bleef knokken. En zo kon hij in Play-Off 1 uitgroeien tot een uitblinker bij AA Gent. Als beloning werd zijn contract ook nog eens verlengd tot en met de zomer van 2020. De club heeft duidelijk veel vertrouwen in hem voor de toekomst.

Junior Edmilson (Sint-Truiden/Standard)
De Belg met Braziliaanse roots was in de heenronde een grote verrassing in onze competitie. Yannick Ferrera bracht promovendus Sint-Truiden aan het swingen en Junior Edmilson was de absolute smaakmaker. Met vijf goals en vijf assists in 19 duels kon hij ook goede cijfers voorleggen. Toen Ferrera naar Standard vertrok, was het direct duidelijk dat Edmilson hem zou volgen. In januari kwam het dan tot een transfer naar de Rouches, de club waar Edmilson zijn opleiding genoot. Edmilson was klaar voor de stap omhoog en won de Beker van België met de Luikenaars. In de competitie kwam hij tot drie goals in elf duels. Met 21 jaar is hij nog altijd jong en mogelijk hebben we het allerbeste nog niet gezien van deze dribbelaar.

Ayanda Patosi (Lokeren)
Sinds zijn komst in 2011 is Ayanda Patosi een onmisbare schakel gebleken bij Lokeren. In januari 2013 werd de Zuid-Afrikaan even gestopt in zijn ontwikkeling door een gescheurde kruisband, maar nadien haalt hij vaak een hoog niveau. Al kende hij in 2014 een dip. Dit seizoen was hij echter weer uitstekend op dreef met zeven goals en acht assists. Het is nog maar afwachten of Lokeren zijn sterkhouder kan behouden, want hij de 23-jarige Patosi lijkt een hoger niveau aan te kunnen.

José Izquierdo (Club Brugge)
Izquierdo kende mede door blessures een moeilijke heenronde, want de Colombiaan kwam slechts tot vijf optredens. Vanaf december geraakte de pijnsnelle aanvaller op stoom, waardoor hij de reguliere competitie nog afsloot met vier goals en vijf assists in 15 duels. Tijdens Play-Off 1 ontplofte Izquierdo vervolgens helemaal. Met zijn onnavolgbare acties op de linkerflank was hij de uitblinker bij Club Brugge en een belangrijke persoon achter de eerste titel in elf jaar voor Blauw-Zwart. 'Joske' was een nachtmerrie voor iedere defensie en nauwelijks af te stoppen. Vraag het maar aan Thomas Foket. Hopelijk zien we deze smaakmaker ook volgend seizoen nog op onze velden.

Welke linksbuiten vond jij dit seizoen de beste? Stem in de poll hieronder op jouw favoriet! Mis je iemand? Laat het weten in het reactiesysteem!
Stemmen kan ook al op:

- De doelman
- De linksachters
- De centrale verdedigers
- De rechtsachters
- De centrale middenvelders
- De aanvallende middenvelders