VP EXCLUSIEF met Robert Jeurissen: Siani verdiende rode kaart

VP EXCLUSIEF met Robert Jeurissen: "Siani verdiende rode kaart"

17-05-2016 12:22

Het was maandagavond een stevig discussiepunt in Extra Time: Sebastien Siani trapte twee keer in één fase richting Neeskens Kebano, maar werd niet van het veld gestuurd. Twee fouten die volgens veel fans geel verdienden, is dat rood? VoetbalPrimeur.be ging te rade bij ex-scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen.

Twee kleintjes die een groot maken, het klinkt logisch. Zo gemakkelijk is het echter niet. "Ik ben akkoord met Filip Joos, maar er staat daar eigenlijk niets over in het reglement", moet Jeurissen bekennen. "Als hij de eerste fase had gefloten zou Siani ook gewoon geel hebben gekregen."

De ref gaf echter voordeel, een te verdedigen beslissing. Siani trapt daarna nog eens, en dat verdiende volgens Jeurissen wél rood. "Dat is toch gewoon natrappen? Het lukt hem de eerste keer niet om hem om te trappen, dat probeert hij het nog maar eens. Abdoulay Diaby van Club Brugge werd tijdens de bekerfinale voor veel minder van het veld gestuurd, en die verdiende voor de duidelijkheid ook rood."

"Hij kan de bal helemaal niet meer spelen, en toch trapt hij. Dat is natrappen. Hij had misschien niet de bedoeling om Kebano te blesseren, maar voor hetzelfde valt hij verkeerd en is hij 6 maanden out. Dit was rood." 

Voor de volledigheid. Een speler – in dit geval – Siani kan geen twee gele kaarten (en dus rood) krijgen in één fase. De scheidsrechter kan enkel een kaart tonen voor de zwaarste fout. Geel kan, maar ook rood. Bijvoorbeeld voor natrappen. Indien twee spelers in één fase (met de voordeelregel) een ‘kaartwaardige’ fout maken, kunnen ze beide bestraft worden. Bijvoorbeeld beiden geel of de ene geel en de andere rood.