De Vijf: onbekend is onbemind: Wie zijn de grote namen bij WS Brussel?

De Vijf: onbekend is onbemind: Wie zijn de grote namen bij WS Brussel?

06-05-2016 15:30

White Star Brussel is de verrassende kampioen in Tweede Klasse. Omdat onbekend nog steeds onbemind is, stellen wij de vijf belangrijkste personen van de controversiële club aan jullie voor.

John Bico
Kwatongen zouden zeggen dat we beter gewoon 5 keer John Bico zouden vernoemen hier, maar zo ver willen we niet gaan. Toch is Bico duidelijk de drijvende kracht achter WS Brussel. De voormalige makelaar van onder andere Franck Ribéry en de broers Hazard is officiëel de trainer. Toch mogen we aannemen dat Bico achter de schermen veel meer touwtjes in handen heeft.

In 2013 nam hij het failliete WS Woluwe over via een ondernemingsgroep uit Dubai. Waar dat geld precies vandaan komt en wie er achter zit, is nooit helemaal duidelijk geworden. Ondertussen veranderde hij de clubkleuren, naam en locatie van de club. De titel in de Proximus League is dus het grote gelijk van Bico.

Mike Vanhamel
Deze 25-jarige doelman kwam deze zomer over van het Nederlandse NEC. De eerste 2 wedstrijden begon hij op de bank en haalde White Star Brussel 0 op 6. De volgende 5 wedstrijden kreeg Vanhamel zijn kans en slikte het maar 1 tegendoelpunt. Zijn basisplaats voor de rest van het seizoen was dus een feit. WS Brussel kreeg overigens het 2e minst tegendoelpunten binnen van alle tweedeklassers.

Vanhamel is in België vrij onbekend. Nochtans was hij op zijn 16 jaar al eerste doelman bij Oud-Heverlee Leuven, toen in Tweede Klasse. Hij was toen ook jeugdinternational, maar zat meestal op de bank achter generatiegenoot Simon Mignolet. Daarna trok hij naar het Franse Le Havre. Daar werkte hij met een van de meest gerenomeerde Franse keeperstrainers. Bij WS Brussel krijgt hij overigens zijn vader van zijn vader.

Laurent Denis
15 jaar geleden maakte Laurent Denis naam door in zowat ieder proces in de Belgische voetbalwereld op te duiken. Of het nu ging over de zaak van Daniel Zitka tegen Lokeren, Georges Leekens tegen Moeskroen of Zola Matumona tegen Johan Vermeersch, Denis was er altijd en won ook meestal. Hij leerde het vak dan ook van meester Luc Misson, wereldbekend van het arrest Bosman.

Als huisadvocaat van La Louvière raakte hij echter verbrand tijdens de zaak-Ye. Toch dook hij afgelopen weekend ineens terug op aan de zijde van John Bico tijdens de persconferentie na de titel in Tweede Klasse.

Mogi Bayat
Nog zo'n beruchte naam in de Belgische voetbalwereld die op die persconferentie was, is Mogi Bayat. De oud-manager van Charleroi werd in 2010 ontslagen door zijn oom Abbas Bayat en is sindsdien actief als makelaar. Bayat werkt niet voor spelers maar voor clubs. Bij onder andere Charleroi, AA Gent, KV Kortrijk en RSC Anderlecht is hij de huismakelaar.

Nu duikt hij dus ook, via zijn vriend Bico, voor zover Bayat vrienden heeft, op bij White Star Brussel. Filip Joos beschreef hem in Extra Time als de bodyguard van Bico. Welke van de hierboven genoemde clubs zal nog iets tegen WS Brussel ondernemen sinds het gelinkt is aan Mogi Bayat?

Aurélien Joachim
De 29-jarige Luxemburger is de sterspeler van WS Brussel. Hij kwam nochtans pas deze winter naar de club. Zijn 8 doelpunten in 10 wedstrijden waren echter van levensbelang. De carrière van Joachim, die de halfbroer is van ex-wielrenner Benoît Joachim, liep hiervoor nochtans niet van een leien dakje.

Joachim werd pas op 25e prof. Hij speelde in zijn jeugd bij Virton en Moeskroen via zijn Belgische moeder, trok dan naar Bochum en Alemannia Achen in Duitsland en een jaar later naar Differdange 03 en F91 Dudelange in Luxemburg. Bij Willem II in Nederland werd hij uiteindelijk prof. Via Bulgarije en Engeland kwam hij in Brussel terecht. Daar lijkt hij eindelijk helemaal klaar voor het grote werk. Met Luxemburg scoorde hij overigens het enige doelpunt voor zijn thuisland in de met 5-1 verloren oefenwedstrijd tegen België.