Orde scheppen in het verhaal: zo ziet de competitie er volgend seizoen uit

Orde scheppen in het verhaal: zo ziet de competitie er volgend seizoen uit

02-05-2016 09:20
10

We kennen sinds zaterdag de kampioen in de Belgische Tweede Klasse. Maar of White Star Brussels volgend seizoen daadwerkelijk in de Jupiler Pro League aan de slag gaat, valt nog af te wachten. De hervorming van het Belgische profvoetbal is wel al een tijdje bekend. VoetbalPrimeur.be probeert je even wegwijs te maken. 

De hervorming van het Belgische voetbal brengt toch heel wat veranderingen met zich mee. Zo spreken we volgend seizoen niet meer van Eerste en Tweede Klasse. Maar wel van Eerste Klasse A en Eerste Klasse B. 

Wie neemt deel aan Eerste Klasse A? 
Dat zijn dus uiteraard de huidige eersteklassers en de promovendus: AA Gent, Anderlecht, Club Brugge, KRC Genk, Zulte Waregem, KV Oostende, Standard, KV Kortrijk, KV Mechelen, Sint-Truiden, Sporting Charleroi, Moeskroen, Westerlo,Waasland-Beveren en (mogelijk) White Star Brussels.

Wie neemt deel aan Eerste Klasse B?
Dat zijn een deel van de huidige tweedeklassers inclusief de daler van Eerste Klasse: Eupen, Antwerp, Tubeke, Cercle Brugge, Union, Lierse, Lommel United en Oud-Heverlee Leuven

Deze ploegen spelen twee minicompetities (van september tot en met december en van januari tot en met maart). De punten worden in januari weer op nul gezet. De kampioenen van beide competities spelen voor de promotie. De tweede, derde en vierde spelen in Play-Off 2 van Eerste Klasse A. Zij worden bepaald na het optellen van de punten, die behaald werden tijdens beide mini-competities. Let op: zij kunnen niet promoveren naar Eerste Klasse A. 

Play-Offs
De formule met de Play-Offs blijft behouden. Met als enige verschil: een tweedeklasser kan plots wél meedoen voor een Europees ticket. De tweede, derde en vierde in Eerste Klasse B mogen deelnemen aan Play-Off 2. Daar hangt een mogelijk Europees ticket aan vast. 

De clubs uit Eerste Klasse B, die zich niet kunnen kwalificeren voor Play-Off 2, spelen onderling in Play-Off 3. De laatste zakt naar het amateurvoetbal. 

Afbeelding: Het Nieuwsblad