'Boeren' van Club Brugge zien Antwerp niet graag terugkomen

'Boeren' van Club Brugge zien Antwerp niet graag terugkomen

30-04-2016 12:44

Antwerp heeft natuurlijk Beerschot als absolute aartsvijand, maar het heeft nog een andere: Club Brugge. Meer nog, de geuzennaam 'boeren' is indertijd uitgevonden door de aanhang van Antwerp...zij het wel in 1908.

De scheldnaam 'boeren' is ondertussen heel bekend voor Blauw-Zwart, zo bekend dat de supporters hem zelf gebruiken. De origine van die naam dateert echter van meer dan 100 jaar geleden.

Club Brugge won in 1908 een thuiswedstrijd tegen Antwerp, maar toch kookten de potjes over bij de supporters. In die tijd bestonden er nog geen stewards en zaten de fans heel dicht bij de spelers, het liep dan ook regelmatig uit de hand. De fans van Club gingen de spelers van Antwerp te lijf, daarbij kregen drie spelers slaag en werd er zelfs eentje bewusteloos geslagen. De andere spelers ontsnapten in de automobiel van Club-voorzitter Demeulemeester.

Club Brugge kreeg door het voorval een forfaitnederlaag aangesmeerd, en er mocht twee maanden niet meer gevoetbald worden in Brugge. Antwerp begon Club van op dat moment 'boeren' te noemen, en dat is nooit meer verdwenen.

Bron: T.OSTYN, Geschiedenis van Club Brugge (1891-1919)