DE VIJF: Welke staartploeg zien we dit jaar degraderen?

DE VIJF: Welke staartploeg zien we dit jaar degraderen?

12-02-2016 13:40

Met nog vijf speeldagen op de teller is het onderin het klassement razend spannend. Voetbalprimeur.be licht elke degradatiekandidaat door en voorspelt wie de ongelukkige wordt.

KV Mechelen (12e met 27 punten)

Programma
STVV - KV Mechelen
Zulte Waregem - KV Mechelen
KV Mechelen - KV Kortrijk
W.-Beveren - KV Mechelen 
KV Mechelen - Standard

Al sinds de komst van de Play-Offs hangt KV Mechelen er elk seizoen een beetje tussen. Het heeft nog nooit de eerste zes gehaald, maar verkeert ook nooit écht in degradatienood: de club dreigt een beetje een grijze muis te worden. Dit seizoen is het mathematisch nog lang niet gered, maar het programma valt mee en er zit wel voetbal in het elftal. Een degradatie van KV Mechelen zou een enorme verrassing zijn, waarin we eigenlijk niet geloven. Kans op degradatie? 1%.

Waasland-Beveren (13e en 26 punten)

Programma
KRC Genk - W.-Beveren
W.-Beveren - Anderlecht
Charleroi - W.-Beveren
W.-Beveren - KV Mechelen
Westerlo - W.-Beveren

Waasland-Beveren heeft een fantastische engelbewaarder. Vorig seizoen speelde de club een heel matig seizoen, maar het had twee grote gelukjes. Ten eerste was er Renaud Emond die uit elke halve kans een goal kon puren, ten tweede het mirakel van Speeldag 30: concurrent Cercle Brugge stond in de slotfase 2-0 voor tegen KV Mechelen, maar verloor nog met 2-3. Nu speelt Waasland-Beveren eigenlijk veel beter, maar het slikt wel een massa goals: 48 al, enkel Westerlo verdedigt nog slechter. Bovendien zijn de volgende twee matchen heel pittig: hoe reageert dit team als het laatste staat? Hopelijk voor coach Stijn Vreven komen we daar nooit achter. Kans op degradatie: we zeggen toch 10%.

Oud-Heverlee Leuven (14e met 24 punten)

Programma
13/02/2016 OHL - Lokeren
20/02/2016 Moeskroen - OHL
27/02/2016 OHL - KV Oostende
04/03/2016 AA Gent - OHL
13/03/2016 OHL - Club Brugge 

Emilio Ferrera staat bekend om zijn resultaatvoetbal, maar de coach heeft zich een heel nieuwe stijl aangemeten. Zijn OHL speelt fris en verzorgd, met veel technische kwaliteiten voorin. Het 'probleem' is echter dat OHL alleen met open vizier kan spelen: dat is mooi voor de fans, maar levert het ook genoeg punten op? Vorige speeldag had OHL dé kans om concurrent Waasland-Beveren voorbij te steken, maar het slikte tegen tien man toch nog een tegengoal. De volgende twee wedstrijden worden belangrijk voor OHL, want het slot is heel zwaar. Ondanks het mooie spel geven we OHL toch nog 10% kans.

Moeskroen-Péruwelz (15e met 23 punten)

Programma
AA Gent - Moeskroen
Moeskroen - OHL 
Westerlo - Moeskroen
Moeskroen - Anderlecht
Zulte Waregem - Moeskroen

Moeskroen is een club met een massa kopzorgen. Het team bestaat vooral uit huurlingen van bevriende makelaars, coach Glen De Boeck heeft maar getekend tot het einde van het seizoen, en bovendien zijn er ook nog financiële problemen. Dat moet de Henegouwse club allemaal uit het hoofd zetten, want thuis moet het winnen van OHL. Van de vijf clubs heeft niemand zo veel intrinsieke waarde als Moeskroen, maar er staat geen ploeg op het veld. De andere clubs vechten voor hun toekomst, maar veel spelers van Moeskroen weten toch dat ze volgend seizoen ergens anders zitten: een groot nadeel in een degradatiestrijd. Kans op degradatie: 30%.

Westerlo (16e met 23 punten)

Programma
Westerlo - Standard
Club Brugge - Westerlo
Westerlo - Moeskroen
Lokeren - Westerlo
Westerlo - W.-Beveren

Westerlo heeft één van de laagste budgetten en moet dus jaarlijks flirten met de degradatie, maar we vrezen voor Bob Peeters en co dat het dit jaar prijs is. Westerlo staat momenteel al laatste, en het programma is pittig. We zien Westerlo geen punten halen tegen Standard of Club Brugge, en dus gaat er heel veel afhangen van de thuismatchen tegen Moeskroen en Waasland-Beveren. Kunnen de Kempenaars het hoofd koel houden? Hoewel Westerlo een pak beter is dan in de heenronde voorspellen we toch dat het doek voor hen valt. Kans op degradatie: 50%