Om naar uit te kijken: Buffalo Boussoufa, moneytime en eerste wedstrijd Belhocine

Om naar uit te kijken: Buffalo Boussoufa, moneytime en eerste wedstrijd Belhocine

12-02-2016 11:00

Elke week blikt VoetbalPrimeur.be in de rubriek 'Om naar uit te kijken' vooruit op de aankomende speeldag. Vrijdag gaat speeldag 26 van de Jupiler Pro League alweer van start.

Debuteert Boussoufa?
Wordt de eerste wedstrijd van dit weekend de grote terugkeer van Mbark Boussoufa op de Belgische velden? Het is een vraag die op ieders lippen brandt. Hij is alvast opgenomen in de 21-koppige selectie van Vanhaezebrouck. De tweevoudige Gouden Schoen zou volgens Vanhaezebrouck alvast een gretige indruk maken op  training.

AA Gent kreeg op korte tijd twee rake klappen te verwerken door twee nederlagen tegen Club Brugge, dat hen ondertussen ook heeft bijgebeend in de kop van de rankschikking. Een derde opeenvolgende nederlaag zou de mannen van Vanhaezebrouck serieus onder druk zetten in de titeldebatten.

Slaat Genkse motor terug aan tegen Waasland-Beveren?
Op zaterdag krijgt het weinig scorende Racing Genk bezoek van Waasland-Beveren en Siebe Schrijvers. Het Limburgs toptalent kwam onder Peter Maes niet aan spelen toe en krijgt bij de Waaslanders de kans om zich te bewijzen in de vorm van een leencontract. Schrijvers was de laatste weken al goed bij schot, benieuwd of hij zaterdag ook de weg naar de netten weet te vinden in zijn eigen Cristal Arena.

Opmerkelijk: de vorige ontmoeting in Limburg eindigde in een klinkende 7-1 overwinning voor de Genkies. In de laatste vijf ontmoetingen tussen de twee ploegen was het telkens Genk dat aan het langste eind trok, want blauw-wit won vijf maal.

Club vecht voor behoud van leidersplaats
Een West-Vlaamse topper staat zondag op het menu. Club-Brugge staat aan de leiding. Oostende staat iets lager in het klassement op een 4de plaats. Oostende zit in een iets minder goede periode en kon in hun laatste vijf wedstrijden slechts eenmaal winnen. De voorbije twee thuiswedstrijden van KVO eindigde wel telkens in een doelpuntrijke 3-3, zowel tegen Moeskroen-Péruwelz als tegen Waasland-Beveren.

Club zit in de winning mood, zeker nadat het twee keer landskampioen AA Gent vloerde met 1-0. Daarnaast is het een blij weerzien met Joseph Akpala en David Rozehnal. De vorige ontmoeting in Oostende eindigde op een 2-2 gelijkspel. Man in vorm Bjorn Engels nam de twee Brugse doelpunten voor zijn rekening.

Eerste match zonder Johan Walem voor KV Kortrijk
KV Kortrijk zette deze week trainer Johan Walem aan de deur. Karim Belhocine neemt even over. Opvallend is dat niemand in de technische staf, zelfs interim-trainer Belhocine, beschikt over het juiste Pro License-diploma. De Kerels hebben 60 dagen de tijd om een oplossing te zoeken.

Dit weekend staat er voor KVK direct een moeilijke wedstrijd op het programma. Charleroi staat op de 6de plaats, vlak achter Genk, maar net voor Zulte-Waregem. Het moet dus winnen om de kans op Play-Off 1 zeker gaaf te houden.

Charleroi is thuis een sterke ploeg en op verplaatsing wil het maar niet lukken voor Kortrijk. Als Kortrijk Play-Off 1 nog wil halen, mag er niet verloren worden. Het is wachten wat interim-coach Belhocine uit zijn hoed zal toveren.

Kan paars-wit sterke prestatie tegen KV Mechelen verder zetten?
Anderlecht speelde vorig weekend een sterke wedstrijd Achter de Kazerne. De wedstrijd eindigde op 2-2, al was iedereen wel enthousiast over de inzet van RSCA. In de voorbije vijf wedstrijden wisten de mannen van Francky Dury slechts in 1 wedstrijd te scoren. Ze verloren toen met 4-2 in het Astridpark.

Voor Zulte Waregem staat er veel op het spel de voorbije weken. Ze zijn bijgebeend door Racing Genk en ook Charleroi staat op gelijke hoogte. De plaatsen voor Play-Off 1 worden duur en dus mogen er geen punten verspeeld worden. Op Anderlecht gaan spelen is nooit een cadeau, al zullen de West-Vlamingen zeker tevreden zijn met een gelijkspel.

Alles draait om Play-Off 2: vermijden en bereiken
Westerlo staat laatste en heeft de punten broodnodig om degradatie naar Tweede Klasse te vermijden. Het telt net als Moeskroen-Péruwelz 23 punten, maar met slechts 24 punten staat Oud-Heverlee Leuven. Een punt meer, maar wel een Play-Off verschil. Onmogelijk is het zeker niet. Op de 11de speeldag ging Westerlo winnen op het veld van de Luikenaars. Het werd 1-2 na twee doelpunten van Benji De Ceulaer.

Standard leek de voorbije weken terug in vuur en vlam te staan. De Rouches knikkerden verdiend Racing Genk uit de halve finales van de Croky Cup, maar vorige week volgde dan wel een pijnlijke uitschuiver thuis tegen Sint-Truiden (1-2). Ook zij hebben de punten nodig om alsnog bij de eerste 6 te eindigen. Het doel van beide ploegen is simpel: Play-Off 2 vermijden en Play-Off 1 bereiken.