Van Basten stelt teleur: Jammer, had buiten het veld geen slechte band

Van Basten stelt teleur: "Jammer, had buiten het veld geen slechte band"

10-02-2016 15:34

Bij sc Heerenveen kon Sven Kums nooit écht imponeren. Onder Marco van Basten had de Gouden Schoen zelfs eens een basisplaats. Bij landskampioen AA Gent is hij week na week uitblinker. Raar maar waar.

Dat Kums vorige maand de  Gouden Schoen in ontvangst mocht nemen, zegt voldoende over zijn huidige satus. Dat was in Friesland wel even anders. Kums droeg ruim twee seizoenen het shirt van Heerenveen. Onder Van Basten raakte onze landgenoot uit de gratie. "Het eerste seizoen in Heerenveen, 2011/12, was super. Ik bleek de missing link, de ideale verbindingsman tussen verdediging en aanval. Heerenveen plaatste zich voor de Europa League en in die positieve flow werd ik meegezogen", vertelt Kums in Voetbal International.

"Alleen verloor de ploeg die zomer veel kwaliteit. Van Basten wilde dominanter, aanvallender voetbal brengen dan Ron Jans. Dat lukte niet meteen, dat tweede seizoen hebben we zelfs even op de laatste plaats gestaan…", weet Kums nog. Na twee seizoenen raakte de middenvelder ook zijn basisplaats kwijt aan aankoop Magnus Eikrem, die na een half seizoen ook alweer vertrok. "Ik was bereid bij Heerenveen de concurrentiestrijd aan te gaan, maar eerlijk verloopt die niet, hè. Ik kon zo goed trainen als ik wilde, ik had het gevoel dat ik toch niet zou starten."

Volgens Kums kwam Van Basten niet met een uitleg voor zijn keuze. "Het enige wat Van Basten vertelde was dat hij veel middenvelders had en dat hij een keuze moest maken. Maar waaróm hij die keuze maakte, heb ik nooit gehoord. Jammer, want buiten het veld had ik absoluut geen slechte band met Van Basten. Ik vond hem zelfs een heel aangename man. Uiteindelijk heb ik hem duidelijk gezegd dat ik beter een andere club kon zoeken. 'Dan moet je dat maar doen', antwoordde Van Basten. Zonder verdere uitleg."