De Vijf: Wie wordt de Origi van het Europees Kampioenschap 2016?

De Vijf: Wie wordt de Origi van het Europees Kampioenschap 2016?

10-02-2016 10:30

Twee jaar geleden verraste Marc Wilmots door Divock Origi mee te nemen naar het wereldkampioenschap als debutant bij de Rode Duivels. Het zou ons niet verbazen indien de bondscoach ons binnen enkele maanden opnieuw verrast. VoetbalPrimeur.be somt alvast enkele kanshebbers op.

Om onze keuze te beperken, sluiten we alle spelers uit die ooit opgeroepen werden voor de Rode Duivels. Ook spelers zoals Sven Kums, Laurens De Bock, Yoeri Tielemans, Maxime Lestienne en Matz Sels die nog geen minuut op het veld stonden maar wel al een selectie kregen, komen dus niet in aanmerking.

Charly Musonda Jr.
Wie na 90 minuten op het hoogste niveau genoemd wordt bij de Rode Duivels heeft ongetwijfeld kwaliteiten. Musonda wordt al jaren genoemd als een toptalent en maakte indruk in Spanje bij zijn debuut bij Betis. Als hij de komende 15 wedstrijden kan bevestigen zou het ons niet verbazen als hij de voorkeur krijgt op Adnan Januzaj en Kevin Mirallas.

Bjorn Engels
Indien Engels niet geblesseerd was geweest voor veertien maanden, had hij zijn eerste cap waarschijnlijk al verzameld. Sinds zijn terugkeer in december bevestigt de 21-jarige Brugse verdediger echter zijn talent. Dat is ook vele analisten niet ontgaan. Door de blessuregevoeligheid van Vincent Kompany en het gebrek aan speelminuten van Thomas Vermaelen komt er achterin mogelijk een plaats vrij.

Christian Kabasele
Wie die plaats eventueel ook kan opvullen, is Christian Kabasele. De bijna 25-jarige verdediger van Racing Genk speelde dit seizoen al iedere competitieminuut en is een van de weinige constante spelers bij de Limburgers. Bij VoetbalPrimeur.be werd hij door onze lezers nog uitgeroepen tot beste verdediger van de eerste seizoenshelft. Kabasele stuurde zijn geboorteland Congo al wandelen en droomt openlijk van de Rode Duivels.

Theo Bongonda
Bongonda werd opgeleid in de jeugdacademie van Jean-Marc Guillou, waar onder andere ook Jason Denayer uit voort komt. Toen de 20-jarige vleugelspeler begin 2015 Zulte Waregem verliet voor het Spaanse Celta de Vigo, was dit volgens velen te vroeg. Toch knokte hij zich halverwege dit seizoen in de basis bij de Spaanse revelatie en strijdt hij mee voor de Europese tickets. De concurrentie op zijn positie bij de Rode Duivels is natuurlijk wel heel groot.

Thomas Foket
De Rode Duivels zoeken al enige tijd naar een alternatief op rechtsachter. Toby Alderweireld depanneert uitstekend, maar is misschien centraal nodig. Anthony Vanden Borre speelt niet meer, Ritchie De Laet is uitgeleend aan tweedeklasser Middlesbrough en Luis Pedro Cavanda kon niet echt overtuigen bij zijn debuut voor de nationale ploeg. Thomas Foket en Thomas Meunier strijden dus mogelijk om een plaats in de EK-selectie.