Van Himst vindt wintertransfers maar niets: Ze barreren onze jongeren

Van Himst vindt wintertransfers maar niets: "Ze barreren onze jongeren"

09-02-2016 07:30

Anderlecht dreigde een bijrol te gaan spelen in de titelstrijd, maar door een reeksje wintertransfers staat het weer sterk. Toch ziet Paul Van Himst de keerzijde van de medaille: wat met de jongeren van Anderlecht?

Van Himst ziet vooral in de komst van Stephane Badji een vergiftigd geschenk: hij is een centrale middenvelder, en op die positie heeft paars-wit veel jong talent. "Anderlecht heeft de afgelopen transferperiode duidelijk voor de korte termijn gekozen. Ik heb Roger Vanden Stock horen zeggen dat ze de titel gingen pakken. Wel, alleen als ze daarin slagen, hebben ze gelijk gehad met hun transfers. Die barreren de eigen jongeren. Want ik denk niet dat ze die Badji en de rest gehaald hebben om op de bank te zetten", aldus Van Himst in Het Laatste Nieuws.

Van Himst vreest vooral dat Youri Tielemans nu geen progressie gaat maken. "Ik heb in mijn trainerscarrière altijd geprobeerd om jonge gasten hun kansen te blijven geven. Scifo, Demol, Grün: dat waren gasten van 18, 19 en die bleven staan. Dat geldt nu niet voor Youri. Vraag is hoe hij op die situatie zal reageren. Als hij vijf matchen niet speelt, kan ik me inbeelden dat hij naar zijn manager stapt en begint te spreken over een transfer."

Een vertrek van Tielemans zou de logische volgende stap zijn. "Als de huidige situatie zich verderzet, valt het te voorspellen dat Tielemans deze zomer zegt dat hij weg is. Zijn manager staat ongetwijfeld in contact met geïnteresseerde ploegen. Als je op de bank zit bij Anderlecht, kan je evengoed op de bank zitten bij een grote buitenlandse club. Dat zou kapitaalsvernietiging zijn."