JPL Flop Speeldag 25: Zwalpend AA Gent en twee slechte wintertransfers?

JPL Flop Speeldag 25: Zwalpend AA Gent en twee slechte wintertransfers?

08-02-2016 10:00

Ook deze week blikt de redactie van VoetbalPrimeur.be terug op de voorbije speeldag. In deze rubriek verzamelen we de drie meest negatieve zaken of zwakste spelers die ons het afgelopen weekend opvielen. Want er viel weer heel wat te beleven op de velden van de Jupiler Pro League.

De slechtste wintertransfer?
Moeskroen-Péruwelz haalde deze winter Elimane Coulibaly binnen, en dat deed aardig wat wenkbrauwen fronsen. De spits wordt volgende maand toch al 36, en hij heeft dit seizoen geen minuut mogen meedoen bij KV Oostende. Het lijkt op een paniektransfer, en in de wedstrijd tegen Racing Genk kon de Senegalees niet overtuigen. Eerste Klasse lijkt toch een beetje te hoog gegrepen voor de huidige Coulibaly, al zijn ervaring ten spijt. Vooral startsnelheid en snelheid van uitvoering is een probleem voor hem, meer nog dan vroeger. 

Bovendien pakte hij meteen in zijn eerste match rood, al was er twijfel bij zijn tweede gele kaart. Een schwalbe als je al geel hebt? Daar geven we hem toch het voordeel van de twijfel. In een interview beweerde Coulibaly ook nog dat hij een merkwaardige conversatie had met ref Jonathan Lardot, maar die ontkent dat met klem.

Gent moet zich herbronnen
We zeggen niet dat de hoogdagen van AA Gent voorbij zijn, maar er komen toch wat barstjes in het succesverhaal. Er zijn de twee nederlagen tegen Club Brugge van deze week, maar er zijn ook nog andere factoren die meespelen. Hein Vanhaezebrouck die uit de lucht komt vallen als Mbark Boussoufa plots in Gent staat, zeer kritische interviews van onder meer Laurent Depoitre en Thomas Foket...het perfecte plaatje is weg, maar toch blijft Gent een belangrijke titelkandidaat.

De sleutel is nu vooral hoe Boussoufa gebruikt zal worden. Dat de Marokkaan kan voetballen weet iedereen, maar hij moet ook passen in het systeem. Bij Anderlecht kreeg Boussoufa zowat elke bal toegespeeld, bij Gent moet hij die status nog verdienen. Hopelijk voor Gent pakt het gokje van Louwagie goed uit, want Aad De Mos ziet in die transfer het begin van het einde.

De lokroep van grote namen
We kunnen er niet omheen: de met de grote trom binnengehaalde Victor Valdes was barslecht tegen STVV. Bij het eerste doelpunt van de bezoekers sloeg hij volledig naast een corner, bij de tweede goal kwam hij uit als een jogger in het park. Valdes is een grote naam en zorgt voor heel veel publiciteit voor Standard: de vraag is echter wat hij in die korte periode kan brengen op het veld. De Catalaan heeft duidelijk matchritme nodig, maar Standard moet nog die top zes halen.

De vraag is natuurlijk of Standard niet beter gewoon Guillaume Hubert in het doel had gehouden. Die kent het huis, keept niet met het idee dat hij deze zomer toch weg is, én heeft nog groeimarge. Valdes kan je er nu niet meer uitzetten, en misschien was niet gewoon een eenmalige off-day. Als dat niet zo is heeft Standard een grote fout gemaakt in de aanloop naar de Play-Offs.