JPL Top Speeldag 25: Twee wederopstandingen en een scorende 'potloodventer'

JPL Top Speeldag 25: Twee wederopstandingen en een scorende 'potloodventer'

08-02-2016 11:00

Ook deze week blikt de redactie van VoetbalPrimeur.be terug op de voorbije speeldag. In deze rubriek verzamelen we de drie meest positieve zaken of spelers die ons het afgelopen weekend opvielen. Want er viel weer heel wat te beleven op de velden van de Jupiler Pro League.

Engels overbluft Depoitre
AA Gent probeert altijd op te bouwen van achteruit, maar als dat niet lukt is er nog de joker: Laurent Depoitre kan ook van een verloren bal nog iets maken. Tegen Club Brugge was dat echter niet het geval: in duels moest hij het altijd afleggen tegen Bjorn Engels, die speelt alsof hij nooit is weggeweest. De verdedigers konden ook hun noodoplossing niet meer gebruiken, en dat leidde tot paniek achterin.

Bovendien verdedigt Engels vaak vanuit de interceptie, hij durft hoog te gaan spelen. Daardoor was het jagen van de aanvallers een pak nuttiger. Michel Preud'homme laat zijn spitsen altijd jagen, maar dat haalde vroeger niets uit tegen AA Gent. Door het inzakken van de rest van de ploeg had het Gentse middenveld vroeger bakken ruimte tegen Blauw-Zwart. Nu durft Preud'homme om Gent echt aan te vallen, die keuze heeft deze week twee keer de winst opgeleverd.

Praet wordt wakker
Een 2-2 tegen KV Mechelen spreekt misschien niet tot de verbeelding, maar toch was Anderlecht vrijdag een pak beter dan de vorige weken. Eén van de spelers die plots terug kon voetballen was Dennis Praet. Praet speelt te veel anonieme wedstrijden op een seizoen, maar eens hij goed speelt is hij een lust voor het oog. Hij had vaak een voet in de karrenvracht aan kansen voor Anderlecht, die helaas voor paars-wit wel slecht werden afgewerkt.

Het probleem van de nu 20-jarige middenvelder is echter dat hij nooit het voortouw durft nemen. Op technisch gebied is hij één van de besten bij Anderlecht, het is dan logisch dat je de bal opeist. Toch zien we geen generaal in Praet, het is een luitenant die af en toe een mooie flits laat zien. Als hij deze zomer een transfer naar een grotere competitie wil versieren moet hij daar nog stappen in zetten.

'Piemelspits' is schot in de roos
Nick Proschwitz werd deze winter bedankt voor bewezen diensten bij Paderborn, op stage liet hij zijn edele delen zien aan een hotelmedewerkster. Wij keuren dat niet goed, maar wat een geluk voor STVV! Op het eerste zicht is Proschwitz wat STVV nu nodig heeft: stootkracht voorin, een boomlange spits die met lange ballen overweg kan en ook de goal weet staan. Het team is volledig leeggekocht en over de grond voetballen is moeilijk zonder Dompé, Schoofs en Edmilson, maar de korte weg is soms ook heel efficiënt.

De vraag is natuurlijk of de Duitser dit kan bevestigen, want de laatste jaren staat zijn carrière toch op een laag pitje. STVV is ondertussen zijn veertiende club, dat is geen mooi CV voor een speler van 29 jaar. Misschien vindt hij nu eindelijk standvastigheid.