Verrassend en uniek transfernieuws: Anderlecht en Oostende doen samen zaakjes

Verrassend en uniek transfernieuws: Anderlecht en Oostende doen samen zaakjes

12-12-2015 07:18

RSC Anderlecht en KV Oostende mogen elkaar dit weekend bekampen, maar op de transfermarkt zijn het dikke vrienden. Beide clubs gaan voor een verrassend transferakkoord. Zo zullen ze samen gaan scouten naar talenten en komt er een akkoord om samen voetballers te kopen. 

Volgende week zitten Roger Vanden Stock (RSC Anderlecht) en Luc Devroe (KV Oostende) samen aan tafel om dit gezamelijke project te bespreken. Als paars-wit een talent ontdekt en er is op dat moment geen plaats in de A-kern, wordt de speler toch gekocht en mag KV Oostende hem gebruiken. Beide clubs betalen wel een deel van de transfersom en het salaris. RSC Anderlecht mag op zijn beurt dan de speler terug opeisen. Indien de speler dan verkocht wordt, zullen beide clubs de transfersom delen. 

"Ja, Luc en ik gingen samen scouten in Zuid-Amerika en het kan nooit kwaad om te praten over wat we voor elkaar kunnen betekenen", geeft Vanden Stock aan in Het Nieuwsblad. "Wij staan positief tegenover alles wat ons voetbal beter kan maken. Dat Oostende en Anderlecht zo dicht bij elkaar staan in het klassement compliceert de zaken wel, maar mits goeie afspraken is dat niet onoverkomelijk. Dat KVO zo hoog staat, bewijst ook dat het goed bezig is."

Juridisch

De samenwerking gebeurt volgens de FIFA-regels. Er geldt dan wel een Third party ownership-verbod, maar dat heeft niets te maken met een samenwerking tussen clubs, wel onder meer met makelaars. Het is in ieder geval een uniek project voor het Belgische voetbal. Eerder kochten RSC Anderlecht en Leuven al een samen een speler (Thomas Azevedo, nvdr.), maar dit project is van een grotere orde.