Van Wijk heeft het helemaal gehad: Hoe kiezen Belgische clubs hun coach?

Van Wijk heeft het helemaal gehad: "Hoe kiezen Belgische clubs hun coach?"

30-11-2015 12:57

De Nederlander Dennis Van Wijk werd dit seizoen ontslagen bij tweedeklasser Deinze, en hij is in België lang niet de enige. Ons land staat inmiddels bekend als een trainerskerkhof, en volgens Van Wijk ligt dat vooral aan hoe de Belgische clubs bestuurd worden.

In De Standaard stuwt Van Wijk zijn gal. Hij hekelt het beleid van de Belgische clubs, die de ene impulsieve beslissing na de andere nemen. “Het is onvoorstelbaar hoe profclubs hun trainer selecteren. Op 25 jaar ben ik één keer uitgenodigd voor een professioneel intakegesprek. Niet toevallig door Roland Duchâtelet, een man uit de bedrijfswereld. Ik heb ook vaak meegemaakt dat ik met videoanalyses wilde uitleggen hoe ik werkte en men mij dan aankeek... En dan gaat het toch snel weer over de centen.”

Van Wijk weet bovendien dat hij een hondenstiel gekozen heeft, want hij werkt een pak harder dan vele fans denken. "Ik hield wel eens een lezing voor managers van de Rotaryclub en die vielen achterover toen ze hoorden hoe hard wij werken. En dan heb ik het niet over topcoaches die zes analisten ter beschikking hebben. Er staan bovendien duizend trainers klaar om je plaats in te nemen. Velen zonder diploma, of cowboys die zich aanbieden onder de prijs”.

Dan moet je als coach ook nog hopen dat je een beetje overeenkomt met iedereen binnen de club. Ook niet altijd even gemakkelijk, aldus Van Wijk. “Je hebt al van de eerste dag intern tegenstanders. Je krijgt nooit controle over alles en iedereen. Soms zijn het niet alleen bestuurders. Ik struikelde bij Westerlo over onenigheden met mijn medische staf.”