Vermeersch haalt uit naar Molenbeek: Het beleid van Bico veroorzaakt terreur

Vermeersch haalt uit naar Molenbeek: "Het beleid van Bico veroorzaakt terreur"

26-11-2015 12:03

Voormalig RWDM-speler en FC Brussels-voorzitter Johan Vermeersch laat zijn licht schijnen over de problematiek in Molenbeek. "Met RWDM en Brussels hielden we de kinderen van de straat. Wat doet Bico met White Star?", stelt hij kritisch.

"Wij zijn destijds preventief te werk gegaan", vertelt Vermeersch in Sport/Voetbalmagazine. "In overleg en met de volledige steun van Philippe Moureaux, de toenmalige burgemeester, maakten we in 2002 een aparte vzw 'Ecole des jeunes de Molenbeek' om de jeugd de kans te geven zich via het voetbal te integreren. Uit die grote basis kon ik dan elitespelertjes halen, zoals onder meer Januzaj, Batshuayi en Boyata."

"Op een bepaald moment hadden we 800 jeugdspelers van 15 à 20 verschillende nationaliteiten, waarvan drie vierde uit Molenbeek en het grootste deel daarvan uit Laag-Molenbeek kwamen. Ik moet zeggen dat er nooit noemenswaardige incidenten geweest zijn", aldus Vermeersch.

"Er was een code, ik kwam af en toe in de vestiaire en dat werd correct beleefd. Ik zag daar veel goeie ouders, van families met gemiddeld twee à drie kinderen, die drie à vier keer per week naar de training kwamen en voor wie de zaterdag een feestdag was. Maar nu schiet daar niks meer van over."

Vermeersch is zeer kritisch voor Ahmed El Khanouss, de nieuwe schepen van Sport in Molenbeek. "Hij haalde John Bico in het Machtensstadion binnen, maar die is niet geïnteresseerd in jeugdbeleid. Het is een schande over de hele lijn. Waar zijn die 700 à 800 jeugdspelers naartoe (300 van de jeugdspelers van FC Brussels stapten over naar White Star)? Ik zeg u: dat eindigt in straatcriminaliteiten en daar begint de terreur", stelt hij scherp.