FIFA-crisis: geen tweede stemronde, Prins Ali geeft zich gewonnen (gesloten)
Wereld wacht in spanning af

FIFA-crisis: geen tweede stemronde, Prins Ali geeft zich gewonnen (gesloten)

29-05-2015 19:20
43

In het Zwitserse Zürich wordt vrijdag duidelijk of Sepp Blatter eindelijk van de FIFA-troon wordt gestoten. Blatter strijdt met zijn enige overgebleven uitdager prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië om het leiderschap van de wereldvoetbalbond. VoetbalPrimeur houdt u in dit liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen.

19.17 Blatter wint
Prins Ali trekt zich terug. Blatter voor de vijfde maal FIFA-voorzitter. Lees hier meer...

18.58 Tweede stemronde!
De stemmen zijn geteld en uit de uitslag komt naar voren dat er een tweede stemronde nodig is. Van de 209 stemmen zijn er 206 geldig verklaard. Blatter ontving 133 stemmen, zijn tegenstander Ali 73. Er was een meerderheid van 2/3 van de stemmen nodig om al tot een definitieve uitslag te komen. In de tweede ronde zijn 105 stemmen genoeg voor de winst. Het wachten begint weer... 

18.35: De stemmen worden geteld...
Eindelijk is het moment bijna daar: alle landen hebben hun keuze gemaakt en de stemmen worden inmiddels handmatig geteld. 

17.19: Wachten, wachten, wachten
De stemming gaat op deze manier nog tot diep in de avond duren...

17.12: De speech van Blatter
"Er is geen revolutie bij de FIFA nodig'', zei Sepp Batter vrijdag in zijn laatste speech voor de verkiezingen van het voorzitterschap van de FIFA. "Maar ik heb gemerkt dat mensen mij verantwoordelijk houden voor de storm die de afgelopen dagen is ontstaan. Dat mag en dat moet ik accepteren.''

De huidige voorzitter van de FIFA doelde op de acties van de FBI en Zwitserse justitie van afgelopen woensdag tegen de wereldvoetbalbond. "Maar ik beloof jullie dat we eruit komen'', hield hij de vertegenwoordigers van de 209 stemgerechtigde bonden voor. "Daar wil ik hard voor werken.''

Blatter: "Als ik stop, dan wil ik een sterke en betrouwbare FIFA overdragen. Een FIFA die ontsnapt is aan een storm. Ik beloof u dat ik dit ga doen. Maar dat kan ik niet alleen. Daar heb ik jullie ook bij nodig. Niemand kan dit alleen. Natuurlijk moeten we strijden tegen corruptie, maar ook tegen racisme en geweld. Voetbal geeft gelukkig hoop. Jullie weten wat jullie aan mij hebben en ik kan rekenen op jullie. Vanaf morgen moeten we de goede naam van de FIFA samen herstellen. Ik wil bij jullie blijven, ik wil met jullie verder. Het is nu aan jullie.''

17.11: De speech van Prins Ali
Prins Ali bin Al-Hussein heeft tijdens zijn laatste speech voor de verkiezing van de voorzitter van de FIFA nogmaals aangedrongen op veranderingen. "Het is nu tijd een belangrijke stap te zetten'', hield de enige overgebleven uitdager van Sepp Blatter de vertegenwoordigers van de 209 stemgerechtigde bonden voor.

De Jordaniër mocht de aanwezigen in de grote zaal van het Hallenstadion in Zürich als eerste een kwartiertje toespreken. "Nu is de tijd om te veranderen'', hield hij hun voor. "Dat moeten we zij aan zij doen. Als een grote democratische familie. De ogen van de wereld zijn op ons gericht. We moeten bewijzen dat we kunnen samenwerken in een organisatie waar iedereen trots op kan zijn. Een organisatie die democratisch en transparant is. Het zou voor mij een grote eer zijn als jullie op me stemmen. Er gloort weer hoop en de zon gaat weer schijnen.''

17.09: Stemming duurt lang
Alle 209 landen worden één voor één naar het podium geroepen om hun stem uit te brengen. Dat gaat dus nog wel een tijdje duren voordat er duidelijk is wie de voorzitter wordt voor de komende vier jaar.

16.50: Blatter wil problemen oplossen
Na een nogal vlakke speech van Prins Ali is het nu de beurt aan Sepp Blatter. Hij wil graag met de hele voetbalwereld samen de problemen die ontstaan zijn bij de FIFA oplossen. Ik denk dat ik in mijn nieuwe ambtstermijn kan zorgen dat de wereldvoetbalbond weer een sterke organisatie wordt. Ik beloof u dat ik de sport nog steeds liefheb."

Een journalist die alle uitspraken van Blatter bijhoudt, komt er per toeval achter dat Blatter exact hetzelfde zegt als vier jaar geleden, toen hij ook streed om een herverkiezing.

16.43: Prins Ali spreekt
Prins Ali Bin Al-Hussein is momenteel bezig aan zijn speech. "We staan als voetbalwereld op een kruispunt vandaag. Er moet een gepaste leider opstaan die deze rotzooi op kan ruimen. Ik ben van plan de FIFA-piramide om te draaien. Het is geen bedrijf, maar een dienstverlener. Ik zweer op mijn leven dat ik er alles aan zal doen om de waarden en mensenrechten in stand te houden", zegt hij op de conferentie. "Ik vraag nederig om uw stem. Ik vraag jullie alleen om naar je geweten en naar je hart te luisteren."

 

16.30: Stemming begonnen
De nieuwe voorzitter van de FIFA wordt snel gekozen. De stemming staat op het punt van beginnen. Wie gaat het worden? Sepp Blatter voor de vijfde keer of Prins Ali Bin Al-Hussein? De kandidaten hebben tweederde van de stemmen nodig om gekozen te worden. In totaal stemmen er 209 landen. Als de gewenste meerderheid niet gehaald wordt, volgt er een tweede stemronde.

15.15: Premier Rutte reageert
Premier Mark Rutte hoopt dat de FIFA "wakker wordt'' en de huidige verdenkingen ziet als een "zware uitnodiging'' om intern orde op zaken te stellen. De minister-president noemde de verdenkingen van corruptie "zeer ernstig''. Hij wilde niet te diep op de zaak ingaan, want die vindt hij in de eerste plaats een "zaak van de voetbalwereld zelf''.

Hij wilde niet zeggen op wie hij zelf vrijdag zou stemmen als nieuwe voorzitter van de wereldvoetbalbond. ,,Maar ik geloof dat de KNVB helder is''. Die is een voorstander van prins Ali, die het vrijdag opneemt tegen de huidige president Sepp Blatter. Rutte beaamde dat het voor hem "heel ingewikkeld'' zou zijn om aan te blijven als zeven leden van zijn kabinet van corruptie verdacht zouden worden.

14.50: Wereldleiders willen Blatter weghebben
De Britse premier David Cameron heeft vrijdag zijn ongezouten mening gegeven over FIFA-voorzitter Sepp Blatter. "Ik ben van mening dat hij moet opstappen. Hoe eerder, hoe beter. Het is ondenkbaar dat hij leiding blijft geven aan de FIFA'', zei Cameron in Berlijn. De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak zich tijdens dezelfde bijeenkomst in Berlijn niet uit over de persoon Blatter. Wel vindt ze dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de corruptie. "Schoon schip maken is het belangrijkste.''

13:13: Bommelding op congres
Rond het middaguur is een bommelding gedaan bij het FIFA-congres in Zürich, zo melden media in Zwitserland en Duitsland. Tegen journalisten is gezegd dat ze hun plek moesten verlaten, omdat er schoongemaakt moet worden. De politie heeft naar verluidt aan lokale media bevestigd dat er een bommelding is gedaan.

12.32: FIFA nog rijker
De FIFA is nog ruimer bij kas komen te zitten. De wereldvoetbalbond zag vorig kalenderjaar de financiële reserves groeien van 91 miljoen dollar tot ruim 1,5 miljard dollar, omgerekend ruim 1,3 miljard euro. Dat vertelde Markus Kattner, de financieel directeur van de FIFA, vrijdag op het 65e congres van de bond in Zürich. De FIFA maakte tussen 2011 en 2014 maar liefst 338 miljoen dollar winst. In de drie jaar daarvoor hield de wereldvoetbalbond 293 miljoen dollar over.

12.00: Zeer uitgebreide lunch
Voor wie dacht dat het al een tijdje stil was op het FIFA-congres: de aanwezigen zijn aan een lunchonderbreking van liefst anderhalf uur begonnen. Vanmiddag wordt er gestemd over wie de nieuwe voorzitter van de voetbalbond moet worden. Naast Sepp Blatter, die voor de vierde keer herkozen wil worden is er nog maar één tegenkandidaat over: Prins Ali Bin Al-Hussein. 

11.30: Palestina-sympathisanten demonstreren
Naast de eerder genoemde demonstrante in de zaal, staan er buiten het Hallenstadion in Zürich, waar het congres van de FIFA wordt gehouden, zo'n vijftig sympathisanten van Palestina. De KNVB heeft al aangekondigd ook Israël te zullen steunen. "Ik heb het probleem vorige week proberen op te lossen'', doelde Blatter op zijn reis door het Midden-Oosten. "Maar dat is helaas niet gelukt.''

10.50: Blatter wijst individuen aan
"De mensen die woensdag gearresteerd zijn, dat zijn individuen", zegt Blatter op het congres. Hij wijst naar de verantwoordelijkheden. "Voetbal is een teamsport, zoals u weet. Natuurlijk draag ik verantwoordelijkheid als voorzitter. Maar laten we die met 209 bonden dragen. Laten we de problemen samen aanpakken.''

Opvallend genoeg kreeg de Zwitserse voorzitter veel applaus na zijn speech

10.10: Protesten in de zaal
Het FIFA-congres is na 25 minuten onderbroken, omdat Palestijnse demonstranten de zaal betraden en leuzen riepen. President Sepp Blatter verzocht de bewaking in actie te komen en de demonstratie af te breken. Na enkele minuten kon het congres worden voortgezet. Men denkt dat de demonstranten protesteerden als steun voor het voorstel om Israël als FIFA-lid te schorsen, vanwege het discrimineren van deze federatie.

10.00: Blatter speecht
Sepp Blatter is aan zijn openingsspeech begonnen. "Het is belangrijk om vooruit te kijken. Transparantie is belangrijk. Waar staat de FIFA in de wereld? Belangrijk is de strijd tegen corruptie, matchfixing, racisme en discriminatie", citeert Voetbal International. "Laten we de wereld laten zien dat we samen de FIFA kunnen runnen. Met discipline, respect en fair play."

09.50: Ook Van Praag is aanwezig
Ook Michael van Praag is van de partij in Zürich. "Het wordt echt heel spannend", stelde hij terwijl hij vrijdagochtend bij het Hallenstadion van Zürich arriveerde. "Ik zeg het al langer. Het staat echt niet vast dat Sepp Blatter gaat winnen. Dat gevoel is alleen maar sterker geworden bij me. Het staat voor mij echt niet vast dat Afrikaanse landen en Aziatische landen allemaal voor Blatter stemmen. De stemming is geheim. Ze kunnen ook kiezen voor prins Ali Bin Al-Hussein. Geloof me nu maar."

"Echt, veel mensen zijn er klaar mee. Zelfs als Blatter al wint, dan wil ik hem nogmaals adviseren de eer aan zichzelf te houden. Hoeveel goede dingen hij ook wil doen, het is niet meer geloofwaardig. In dat geval komen we rond de finale van de Champions League in Berlijn ook bij elkaar om te kijken wat we dan nog kunnen doen. Het is de hoogste tijd voor een andere voorzitter van de FIFA."


09.45: Congres is begonnen
In Zürich is vrijdagochtend om 9.30 uur het congres van de FIFA begonnen. Het duurt nog even voordat de nieuwe voorzitter van de FIFA bekend is, pas het zeventiende agendapunt is de daadwerkelijke verkiezing. De verwachting is dat er aan het einde van de middag duidelijkheid komt.

09.30: Sjeik houdt pleidooi voor Blatter
De 79-jarige Sepp Blatter is de juiste man voor het voorzitterschap van de wereldbond FIFA en hij moet herkozen worden. Dat zegt sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, de baas van het Aziatische olympische comité en onlangs door de Aziatische voetbalbond (AFC) gekozen tot lid van het dagelijks bestuur van de FIFA. "Er is een leider met heel veel ervaring nodig en iemand die zich heel betrokken heeft getoond bij de AFC en dat is Blatter", aldus Al-Sabbah.

De sjeik uit Koeweit gaf daarmee aan dat de Aziatische bonden vrijdag bij de verkiezing op het congres van de FIFA in Zürich zullen stemmen op Blatter en niet op zijn uitdager, de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein. "Prins Ali is een goede man, ik heb veel met hem gewerkt. Zijn toekomst ziet er goed uit, maar ik denk dat hij iets te gehaast heeft gehandeld. Hij had eerst het vertrouwen moeten winnen van Azië."

08.50: Ook Canada en VS zijn om
De voetbalbonden van de Verenigde Staten en Canada stemmen vrijdag bij de verkiezing van de voorzitter van de mondiale bond FIFA niet op de zittende preses Sepp Blatter, maar op zijn uitdager prins Ali Bin Al-Hussein. "We krijgen een spannender verkiezing dan menigeen enkele weken geleden heeft voorspeld", aldus voorzitter Sunil Gulati van de Amerikaanse bond.

"Wij kunnen de huidige leiders van de FIFA niet meer steunen en geven onze stem aan prins Ali van Jordanië", liet de baas van de Canadese bond weten. "Wij willen er zeker van zijn dat de hervormingen in de wereld van het voetbal op een snelle en transparante wijze worden doorgevoerd.'' 

08.30: Steun Blatter brokkelt af
De elf voetbalbonden van het continent Oceanië staan niet meer vierkant achter de zittende voorzitter Sepp Blatter van de wereldbond FIFA. Het corruptieschandaal heeft twijfel gezaaid binnen de federatie, zei het hoofd van de Nieuw-Zeelandse bond. Nieuw-Zeeland stemt vrijdag bij de verkiezing op het congres in Zürich sowieso niet op Blatter, maar op zijn uitdager prins Ali Bin Al-Hussein.

"Gezien de ontwikkelingen in de laatste 48 uur gelooft Nieuw-Zeeland dat een radicale verandering nodig is om het geschonden imago van het voetbal op te poetsen", aldus voorzitter Mark Aspden van de Nieuw-Zeelandse bond. Oceanië schaarde zich in een eerder stadium unaniem achter Blatter, maar het is volgens de bond van Nieuw-Zeeland nu 'ieder voor zich' in de stemming. Australië stemt ook op prins Ali, die zelf denkt dat hij kan rekenen op de steun van de meeste Europese voetbalbonden en meer dan zestig bonden buiten Europa. Blatter is voor zover bekend zeker van de stemmen uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Normaal gesproken is dat goed voor een ruime meerderheid van de 209 stemmen.

08.15: Brazilië overhandigt papieren, topman plots weg
De Braziliaanse voetbalbond CBF heeft documenten overhandigd aan de officier van justitie in het kader van onderzoeken naar corruptie bij wereldvoetbalbond FIFA. Het gaat om contracten die de bond heeft getekend, maakte de CBF donderdag (lokale tijd) bekend. In een brief heeft de CBF bekendgemaakt dat de bond elk onderzoek naar corruptie 'volledig steunt'. De bond liet verder weten bereid te zijn verklaringen af te leggen als dat nodig is. 

Voorzitter Marco del Nero van de CBF heeft donderdag, een dag voordat de leden van de FIFA een nieuwe preses kiezen, in alle haast Zürich verlaten. Een reden werd daarvoor niet gegeven. Del Nero (74) maakt deel uit van het dagelijks bestuur van de FIFA.

07.50: Verdachte oud-topman op borgtocht vrij
De voormalige vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, Jack Warner, is op borgtocht vrij. Warner wordt ervan verdacht smeergeld te hebben aangenomen. Justitie in de Verenigde Staten heeft na onderzoek naar corruptie bij de bond negen FIFA-officials en zeven zakenmensen aangeklaagd. Warner verliet op het eiland Trinidad and Tobago de gevangenis waar hij werd verhoord. Hij werd in een ambulance weggereden. Waarom is niet duidelijk.

Warner gaf zich woensdag aan bij de politie nadat naar buiten kwam dat hij werd gezocht in de Verenigde Staten. De voormalige FIFA-topman zou zo'n 10 miljoen dollar (9 miljoen euro) aan steekpenningen hebben aangenomen van de regering in Zuid-Afrika. In ruil daarvoor zou zijn stem naar dat land zijn uitgegaan bij het toewijzen van het WK voetbal van 2010. Warner zegt onschuldig te zijn en dat hij vier jaar geleden alles wat met voetbal te maken heeft achter zich heeft gelaten.

07.30: Blatter favoriet
De vraag is of veel van de 209 stemgerechtigde bonden anders over Blatter zijn gaan denken. Vooralsnog hebben vooral Europese landen aangedrongen op zijn vertrek. De huidige preses uit Zwitserland lijkt favoriet voor een vijfde termijn, al heeft zijn organisatie veel imagoschade opgelopen. Volgens de FBI hebben negen FIFA-leden zich sinds de jaren negentig voor meer dan 145 miljoen euro verrijkt. Zeven van hen werden woensdag op last van de Amerikaanse geheime dienst gearresteerd. Tegelijkertijd startte de Zwitserse justitie een onderzoek naar de toewijzing van de komende WK's.

Volgens KNVB-preses Michael van Praag kan prins Ali buiten Europa inmiddels rekenen op de steun van meer dan zestig bonden. Als dat werkelijk zo is, dan zou hem dat kansrijk maken voor een meerderheid van 105 stemmen. Het congres gaat om half tien van start. De verkiezingen staan laat op het programma.