UEFA is Blatter en FIFA-chaos zat en dreigt met opzetten van eigen bond
Maatregelen aangekondigd

UEFA is Blatter en FIFA-chaos zat en dreigt met opzetten van eigen bond

28-05-2015 14:46
16

De Europese voetbalbond UEFA dreigt met het opzetten van een eigen wereldvoetbalbond. Europa is Sepp Blatter en de enorme chaos binnen de FIFA zat, zo werd donderdag duidelijk.

Als de omstreden Blatter vrijdag tijdens de FIFA-verkiezingen wordt herkozen als voorzitter, dan gaan de landen van de UEFA rond de Champions League-finale om de tafel om te bespreken of er een nieuwe (wereldvoetbal)bond wordt opgericht. Dat voorstel kwam donderdag van de Deense voetbalbond tijdens Europees topoverleg in Zürich, meldt De Telegraaf.

De Europese landen zijn overigens niet van plan om de voorzittersverkiezing van de FIFA te boycotten. Er komt geen boycot en ook geen uitstel, vertelde KNVB-directeur Bert van Oostveen donderdag na afloop van beraad met de leiders van de 53 Europese voetbalbonden. Als Blatter wordt herkozen, volgen dus andere maatregelen. De Brit David Gill kondigde al aan dat hij dan uit het Executive Committee van de FIFA stapt. De zaal applaudiseerde luid toen Gill die mededeling deed.

Het doorgaan van de verkiezing tussen huidig FIFA-voorzitter Sepp Blatter en de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein stond ter discussie vanwege de aanhouding van zeven FIFA-officials woensdag wegens corruptie. "Michel Platini, de voorzitter van de UEFA, heeft Sepp Blatter vanochtend nog gevraagd om op te stappen", zegt Van Oostveen. "Dat heeft hij niet gedaan. Platini heeft alle Europese bonden opgeroepen om voor prins Ali Bin-Al Hussein te kiezen."

"Prins Ali heeft zijn zegje gedaan tijdens de bijeenkomst en ik heb het gevoel dat er een breed draagvlak voor hem was. Daarom hebben we ook besloten Michael van Praag terug te trekken als uitdager van Blatter. Prins Ali geniet buiten Europa veel meer steun. Zo simpel ligt dat nu eenmaal. Ook de meeste Europese landen staan achter hem. Ik weet alleen van Rusland dat ze er anders over denken. Daar ligt alles politiek gevoeliger."