De zes: vervangers die Ryan bij Club moeten doen vergeten
Mogelijk vervangers voor Brugse doelman

De zes: vervangers die Ryan bij Club moeten doen vergeten

21-07-2015 08:00

Mathew Ryan is momenteel dé beste keeper van de Jupiler Pro League. Leuk voor Club Brugge dit seizoen, maar natuurlijk minder voor volgend seizoen. De Australiër staat namelijk op het punt om te vertrekken naar Valencia. Wie moet hem dan vervangen? Met deze namen helpen we de scoutingscel van Club Brugge een handje.

Naam: Sinan Bolat
Club: FC Porto
Nationaliteit: Turk
Leeftijd: 26 jaar
Lengte: 1m86

Sinan Bolat verruilde in 2013 Standard voor FC Porto. Hij werd al twee seizoenen na elkaar uitgeleend, eerst bij Kayserispor en afgelopen seizoen bij Galatasaray. Bij de Turkse topclub kon hij ook geen basisplaats veroveren. Hij speelde alleen in het bekertoernooi, dat de club wel won. De doelman gaf al eerder aan dat hij een terugkeer naar de Belgische competitie voor één seizoen niet uitsluit. Enig probleem is dat hij de afgelopen jaren amper wedstrijden speelde. Zijn laatste twee seizoenen bij Standard vielen in het water door blessures. Bij de andere clubs was hij geen titularis, ook bij de nationale ploeg is hij tweede doelman.

+ Bolat kent de Belgische competitie van zijn periode bij KRC Genk en Standard
– Wil alleen verhuurd worden, dus maar tijdelijke oplossing. Speelde afgelopen seizoenen niet veel wedstrijden.

Naam: Thomas Kaminski
Club: Anderlecht, verhuurd aan Anorthosis Famagusta
Nationaliteit: Belg
Leeftijd: 22 jaar
Lengte: 1m84

Kaminski werd al vroeg aanzien als een toptalent. Arsenal toonde interesse, maar de Belg trok naar Beerschot AC. In Antwerpen speelde hij zich in de kijker van Anderlecht, dat hem ook kocht maar ook meteen verhuurde aan Oud-Heverlee Leuven. Vanaf 2013 ging Kaminski in Brussel de strijd aan met Silvio Proto. Hij verloor en mopperde zich naar een nieuwe verhuurperiode. Bij het Cypriotische Anorthosis Famagusta komt Kaminski weer aan de oppervlakte, maar de kans dat het huwelijk tussen hem en Anderlecht nog goed komt, lijkt nihil. 

+ Kaminski kent de competitie en kan 'wraak' nemen op Anderlecht
– Een transfer van Anderlecht naar Club Brugge ligt gevoelig, tenzij er geld op tafel komt. Zie Tom De Sutter.

Naam: Koen Casteels
Club: TSG 1899 Hoffenheim, verhuurd aan Weder Bremen
Nationaliteit: Belg
Leeftijd: 22 jaar
Lengte: 1m96

Koen Casteels had bij Racing Genk hetzelfde 'probleem' als Simon Mignolet bij de Rode Duivels, Thibaut Courtois. Casteels koos daarom al vroeg voor een Duits avontuur. Na de blessure van Tim Wiese brak hij door als doelman van TSG 1899 Hoffenheim. Casteels deed het in de Bundesliga zo goed, dat Marc Wilmots hem wilde meenemen naar het WK in Brazilië. Helaas dacht een scheenbeenbreuk daar anders over. Door zijn blessure verloor Casteels ook zijn basisplaats bij zijn club. Afgelopen winter trok Casteels op huurbasis naar Werder Bremen. Ook geen succes. Verder dan een wedstrijd in de Duitse beker kwam hij met dank aan Raphael Wolf niet. Toch blijft Casteels een geweldige doelman. Voor ons lijken Casteels en Club Brugge voor elkaar gemaakt.

+ Potentiële topkeeper, kan bij Club Brugge carrière herlanceren
– Mist competitieritme, is Duitsland gewend en is België dan niet te min?
 
Naam: Predrag Rajković 
Club: Rode Ster Belgrado
Nationaliteit: Serviër
Leeftijd: 19 jaar
Lengte: 1m91

In Servië barst het van het talent. Predrag Rajković wordt er alvast beschouwd als het grootste keeperstalent van het land. In 2013 won Rajković met Servië het EK onder 19. Zijn ploeggenoten waren toen onder meer Sergej Milinković-Savić van Racing Genk en Aleksandar Mitrović van Anderlecht. Rajković brak door bij FK Vojvodina, maar is nu al twee jaar aan de slag bij Rode Ster Belgrado, waarmee hij al kampioen werd. In 2013 debuteerde Rajković ook al voor het A-elftal van Servië.

+ Ondanks jonge leeftijd al ervaring op het hoogste niveau
– Spreekt de taal niet, staat ook in belangstelling van andere clubs

Naam: Matz Sels
Club: AA Gent
Nationaliteit: Belg
Leeftijd: 23 jaar
Lengte: 1m88

De persoon, die bij Lierse besliste om Matz Sels te laten gaan, zal zich dit seizoen al een paar keer voor het hoofd hebben geslagen. Terwijl de Pallieters moeten strijden in Play-Off 3, zit AA Gent dankzij de sterke prestaties van Sels nog volop in de titelstrijd. Sels toont zich wekelijks bij Gent als een betrouwbaar sluitstuk. Sels werd her en der al genoemd als nieuwe derde keeper van de Rode Duivels.

+ Sels kent de competitie en spreekt de taal
– De vorige keeper, die van AA Gent naar Club Brugge verhuisde (Bojan Jorgačević), ligt bij beide clubs nog zwaar op de maag

Naam: Sébastien Bruzzese
Club: Club Brugge
Nationaliteit: Belg
Leeftijd: 26 jaar
Lengte: 1m85

Bruzzese verruilde Zulte Waregem in de zomertransferperiode voor Club Brugge. Aanvankelijk leek de doelman tweede in de pikorde te worden achter Mathew Ryan, maar mogelijk maakt hij toch promotie. De eeuwige tweede doelman kreeg zijn kans in de Supercup tegen AA Gent en pakte alvast uit met enkele knappe reddingen. Als Club Brugge hun echte targets niet kan halen, hebben ze met Bruzzese alvast een goede keeper in hun rangen.

+ Hij is al ingepast en Club kan het transfergeld investeren in andere targets.
- Is nergens echt eerste doelman geweest. De overstap naar een topclub is dan ook misschien te groot.