Groep B: Rode Duivels pakken eerste plaats, maar niet zonder moeite
Belgen winnen met alle moeite van de wereld

31-03-2015 22:52

Met het kleinste verschil heeft België Israël verslagen. De Belgen speelden een sterke eerste helft, maar zakten na de rust volledig weg. Onder meer een rode kaart van Vincent Kompany maakte het de Belgen moeilijk.

De Rode Duivels begonnen met dezelfde elf, die een paar dagen geleden nog met 5-0 van Cyprus wonnen. Bij Israël kreeg Ben Sahar opvallend de voorkeur op Lior Refaelov. De middenvelder van Club Brugge begon tegen zijn België op de bank.

De wedstrijd begon leuk. In de eerste vijf minuten kregen beide teams een grote kans. Sahar stuitte op Vincent Kompany, terwijl Axel Witsel na een slechte uitgooi van Ofir Marciano net niet kon profiteren. De papa in spe mikte net naast. Gelukkig was voor de Belgen afstel geen uitstel. Na een ingestudeerde vrije trap in de negende minuut bracht Marouane Fellaini de Rode Duivels met het nodige geluk op voorsprong. Een minuut later moest Toby Alderweireld de score al verdubbelen, maar hij geraakte niet voorbij de doelman van Israël.

De Belgen bleven goed spelen. Kevin De Bruyne zat beter in de wedstrijd dan tegen Cyprus en vooral Eden Hazard had er zin in. Toch scoorden de Belgen voor de rust niet meer. Ook Israël deed dat niet, maar dat was niet zo moeilijk. Voor de pauze kwam het thuisland amper in de buurt van Thibaut Courtois. In het slot van de eerste helft hadden de Belgen recht op een strafschop, maar de scheidsrechter nam de handsbal van Rami Gershon in de eigen zestien niet waar.

Na de rust kregen we plots een heel ander spelbeeld te zien. Israël trok plots wel ten aanval en kreeg zelfs kansen. Wilmots wilde met een tactische ingreep terug grip op de partij krijgen. Hij haalde Hazard naar de kant en gooide Nacer Chadli in de strijd. Helaas voor de bondscoach bracht meteen daarna zijn kapitein hem in de problemen. Op de helft van de tegenstander ging Vincent Kompany onnodig aan zijn tegenstander hangen. De scheidsrechter gaf eerst voordeel, maar toonde daarna Kompany wel zijn tweede gele kaart.

Na de uitsluiting van Kompany was Israël volledig baas, maar scoren deed het niet. Dat kwam mede door een sterke Courtois. Ook de invallers Rafaelov en  Elyaniv Barda (ex-Racing Genk) groeiden niet uit de tot de helden van het thuisland.

Het bleef dus 0-1, waardoor België vanaf nu groepsleider is. In groep B tellen de Rode Duivels elf punten. Dat zijn er evenveel als Wales, maar het doelpuntensaldo van de Belgen is beter.