Belgische club kan maar beter een Europese competitie winnen: Meer prijzengeld
UEFA maakt meer prijzengeld vrij voor de winnaars van de Europese competities

Belgische club kan maar beter een Europese competitie winnen: "Meer prijzengeld"

31-03-2015 16:46
1

Stel je voor dat Club Brugge de Europa League wint, dan ontvangen de Bruggelingen ruim vijf miljoen euro. Dat bedrag loopt volgend seizoen op. Dat besliste de Europese voetbalbond UEFA in samenspraak met de ECA, de belangenvereniging voor Europese clubs. 

Concreet wordt er door de UEFA meer prijzengeld vrijgegeven voor de winnaars van de Europese competities. Zo zal de winnaar van de Champions League een slordige vijftien miljoen euro ontvangen. Dat is vijf miljoen meer dan in het huidige seizoen. Maar ook de Europa League krijgt een financiële injectie. De deelnemers van de tweede belangrijkste Europese competitie mogen 381 miljoen euro onder elkaar verdelen. 

Het akkoord tussen de UEFA en de ECA houdt ook in dat de clubs meer inspraak zullen krijgen in het beleid. Zo zal de ECA twee afgevaardigden krijgen in het Uitvoerend Comité van de UEFA. Eén van die afgevaardigden is al bekend, Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van Bayern München, krijgt de eer. "Dit akkoord is het begin van een nieuw tijdperk waarin de clubs op lange termijn samenwerken met de UEFA. Het zal de solidariteit onder clubs en het verantwoordelijkheidsgevoel voor het voetbal sterker maken", vertelt een opgewekte Rummenigge op een persconferentie.

De clubs krijgen ook meer inspraak in het opstellen van de voetbalkalenders. Bovendien ontvangen clubs die internationals afstaan vanaf het Europese Kampioenschap in 2020 vijftig miljoen euro meer. UEFA-baas Michel Platini is erg verheugd. "Volgens mij moeten de UEFA en de nationale federaties en clubs blijven samenwerken om de beste ideeën en oplossingen voor het Europese voetbal te vinden."